Greta Thunberg zet Europese politici op hun plaats: “Wij moeten jullie rotzooi opruimen”

Greta Thunberg is vandaag in Brussel. In een speech voor het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft de Zweedse klimaatactiviste de politici op hun verantwoordelijkheid gewezen. “Wij spijbelen voor het klimaat omdat we ons huiswerk hebben gemaakt”, klonk het. “Zij weten dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan.”

De meeste politici willen niet met ons praten. Wij ook niet met hen”, stelde de 16-jarige Thunberg, omringd door onder meer Anuna De Wever en Kyra Gantois, de drijvende krachten achter de beweging van klimaatspijbelaars bij ons. “Wij willen dat ze met wetenschappers praten, want wij herhalen wat zij al tientallen jaren zeggen.” 

Het klimaatmeisje smeekte de Europese Unie om haar klimaatdoelstellingen naar boven te herzien. “Men laat alle problemen aan onze generatie. Maar het is niet onze toekomst waar we voor vechten, het is die van iedereen.”

3
EPA

Thunberg besloot in scherpe bewoordingen. “We zijn begonnen met het opruimen van jullie rotzooi. En we zullen niet stoppen tot we klaar zijn.” Deze namiddag stapt de tiener mee in de zevende klimaatmars van Youth for Climate.

Het protest van de Belgische klimaatspijbelaars is deze week Europees getint, want er zijn ook delegaties uit Nederland en Duitsland die Youth for Climate komen steunen om samen een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen in Europa.

3
Baert
3
EPA

137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kathelijne Kielemoes

    De nieuwe trend ... Kinderen aan de macht ! Balen.....

  • Jan Van Cappel

    en op school ruimen de mensen van de poetsploeg jullie achtergelaten rommel op . Spreek maar eens met die mensen en je zal hun verhalen van de rommel wel horen !

Lees meer