Getty Images

Grijs maar zacht weer, vanaf woensdag wordt het kouder

Het wordt vandaag een grijze dag, met waarschijnlijk wat mist in de Ardennen. In de loop van de namiddag en de avond trekt een zwakke storing vanaf de kust richting Ardennen. Daaruit kan wat lichte regen of motregen vallen. Het is wel zacht, met maxima van 10 graden in Vlaanderen tot 4 graden in de Hoge Venen. 

De wind waait matig uit zuidwest, in de late namiddag en 's avonds ruimend naar west. Aan zee waait de wind soms vrij krachtig met rukwinden rond 50 kilometer per uur. Dat meldt het KMI. 

Nacht

In de nacht van zaterdag op zondag valt er aanvankelijk nog lichte regen of motregen in het oostelijke deel van het land. Later in de nacht komen er opklaringen en vormen zich mistbanken die kunnen aanvriezen. De minima liggen tussen 0 en 3 graden, met kans op vorst aan de grond. Overal in het land is het dan uitkijken voor de vorming van rijm- en ijsplekken. De wind wordt zwak uit west tot noordwest.


Morgen is er veel lage bewolking met nevel en in sommige regio's mist. In het noorden is er kans op enkele opklaringen. In de namiddag bereikt dan een storing ons land vanaf het westen. Het wordt overal betrokken en er valt soms wat lichte regen of motregen. De maxima worden pas 's avonds bereikt en halen 4 à 5 graden over de Ardense toppen tot 9 à 10 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig, aan zee matig, uit westzuidwest tot westnoordwest.

Maandag en dinsdag bevinden we ons aan de noordelijke flank van een hogedrukgebied boven het Kanaal, in vochtige lucht. Het is dan overwegend zwaarbewolkt en grijs met soms wat (mot)regen. Met maxima van 4 à 5 graden in de Ardennen tot 9 graden in Vlaanderen is het vrij zacht.

Polaire lucht

Woensdag bereikt polaire lucht uit het noorden ons land. Het wordt dan wisselvallig, met wisselende bewolking en buien. In de Ardennen kunnen de buien een winters karakter aannemen. Het wordt kouder met maxima tussen 1 en 7 graden.

Op het einde van de week blijven we onder invloed van een polaire luchtmassa, maar een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt ervoor dat de luchtmassa stabiliseert. Het wordt bijgevolg droger en er is meer ruimte voor de zon. Het wordt kouder met maxima van 1 tot 4 graden in Vlaanderen en in de Ardennen maxima van amper 0 graden. 's Nachts gaat het overal vriezen.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yvan Lissens

    Mooi, we kunnen blijven verder tuffen met de motorfiets voor het woon-werkverkeer. Dit jaar heeft de motorfiets nog geen enkele dag moeten stilstaan wegens ijzel of sneeuw.Ten andere, voor mijn tweewieler bestaan geen winterbanden.

  • Johan Coppens

    Ach.. de winter is pas begonnen en duurt nog tot ongeveer eind maart....

Lees meer