Kristof Calvo y Castaner van Groen en Jean-Marc Nollet van Ecolo.
BELGA Kristof Calvo y Castaner van Groen en Jean-Marc Nollet van Ecolo.

Groen: "322 miljoen euro aan rekenfouten in begroting"

In de ontwerpbegroting 2015 van de federale regering zit minstens 322,6 miljoen euro aan rekenfouten. Dat zeggen oppositiepartijen Groen en Ecolo vandaag, die het rapport van het Rekenhof over de begroting analyseerden.

Het rapport van het Rekenhof, dat verschillende vraagtekens plaatst bij de begroting, raakte zaterdag al bekend. Groen en Ecolo, die samen een fractie vormen in het parlement, zijn nu klaar met hun volledige analyse van het rapport.

De groenen komen tot de conclusie dat er een negatief verschil is van 322,6 miljoen euro. Het gaat om ondergefinancierde budgetten, ontoereikende interdepartementele provisies, niet opgenomen budgetten en onderschatte kosten van maatregelen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat geld ontbreekt voor een beleid rond cybersecurity. Ook zijn er onvoldoende personeelskredieten om de besparingen te compenseren, is de bankenbijdrage slechts 10 procent van het aangekondigde bedrag en zijn de nodige middelen niet uitgetrokken om de betalingsachterstand bij justitie weg te werken.

Ecolo-Groen verwijt de federale regering daarnaast een gebrek aan transparantie. "De financiële impact van belangrijke maatregelen zoals de indexsprong wordt niet onderbouwd", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. "Waarom de regering maar 75 miljoen inkomsten verwacht uit fiscale fraude, wordt volgens het Rekenhof onvoldoende toegelicht."

Voor Ecolo-Groen geeft dit rapport de regering-Michel de kans om een rechtvaardigere begrotingsoefening te maken. "Een ernstige begroting, waar de begrotingsinspanning eerlijk wordt verdeeld, is perfect mogelijk. Het huiswerk opnieuw maken is een logische conclusie na de kritiek van het Rekenhof."

Lees meer