Archiefbeeld van ontmoeting tussen Groen-voorzitster Meyrem Almaci en N-VA-voorzitter Bart De Wever in mei vorig jaar.
Photo News Archiefbeeld van ontmoeting tussen Groen-voorzitster Meyrem Almaci en N-VA-voorzitter Bart De Wever in mei vorig jaar.

Groen gaat in op uitnodiging van De Wever en Magnette voor ontmoeting

Groen heeft een uitnodiging ontvangen van de preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) en gaat dinsdag samen met Ecolo in op die uitnodiging voor een gesprek over de inhoud. Dat bevestigt de woordvoerder van Groen nadat De Standaard en Het Nieuwsblad geschreven hadden dat De Wever en Magnette zich naar de groenen zouden richten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Groen heeft inderdaad een uitnodiging ontvangen van de koninklijke opdrachthouders Bart De Wever en Paul Magnette. Net zoals bij de vorige opdrachthouders gaan we in op die uitnodiging voor een gesprek over inhoud. Zoals altijd, zullen we die gesprekken voeren samen met onze zusterpartij Ecolo, waarmee we in het federaal parlement een gemeenschappelijke fractie vormen", luidt de reactie van de partijwoordvoerder.

"De komende dagen zal moeten blijken of de uitnodiging voor de groenen waarachtig is", voegt hij er nog aan toe. "Wij stellen ons constructief op. De uitdagingen in ons land zijn enorm, zowel op het vlak van klimaat als de gezondheidscrisis en sociaaleconomische crisis. De nieuwe federale regering moet een trendbreuk realiseren, zowel groen als sociaal, en zich focussen op de uitdagingen in het leven van mensen.”

De ontmoeting vindt dinsdag plaats. Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane, en Groen-Kamerlid Kristof Calvo nemen fysiek deel aan het gesprek. Groen-voorzitster Meyrem Almaci neemt digitaal deel.

Goffin: “Bouchez blijft beschikbaar”

Minister  van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zei eerder vandaag dat Georges-Louis Bouchez en de MR beschikbaar blijven om te onderhandelen over een nieuwe federale regering. Hij reageerde daarmee op de snoeiharde uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die met zijn PS-collega Paul Magnette een federale meerderheid zoekt.

De Wever stelde vrijdagavond dat niemand van de ‘bubbel van vijf’ - socialisten, christendemocraten en N-VA - Bouchez in de regering wil. Hij schilderde de nota die de liberale voorzitters hadden overgemaakt aan de preformateurs af als een ‘sprookjesnota’. Zaterdag vond Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert dat de voorstellen van de preformateurs dan weer moesten worden bijgestuurd.

Lees ook: 

Carl Devos: “Zal de ultieme federale regeringspoging struikelen over pyromaan Bouchez?” (+)

95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • André Herbots

    Marc Boudewijn, na verkiezingen wordt een regering gevormd met de kaarten die op tafel liggen en moet er een meerderheid gevonden worden. Uw partij wordt niet uitgenodigd en ge weet zeer goed dat ze liever in de oppositie blijven zitten dan verantwoordelijkheid op te nemen.

  • anna vandenberg

    dirk derycke, De Croo heeft Brussels Airlines gered met geld van de gemeenschap, de rekening komt later wel. Deccenia lang voeren de traditionale partijen een gratis en goedkoop beleid, nu is het voor veel mensen een verworven recht. Ze willen goedkope vliegtuigreizen voor wekenlijks of maandelijks naar hun tweede verblijf te vliegen. Een partij die alles gratis aanbied wint de verkiezing, maar voor elke cent werkt iemand. Eerlijke belastingen en de luxe subsidies beperken.

Lees meer