Donderdag zou de nieuwe abortuswet in de plenaire Kamer worden gestemd. Volgens Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zullen niet alle groenen voor stemmen.
BELGA / Archieffoto Donderdag zou de nieuwe abortuswet in de plenaire Kamer worden gestemd. Volgens Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zullen niet alle groenen voor stemmen.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke: “Niet alle groenen zijn voor abortuswet”

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zal tegen de abortuswet stemmen zoals die nu op tafel ligt. “Er zijn elementen in die wet die te ver gaan en zelfs gevaarlijk zijn”, zegt hij in De Standaard. Van Hecke verwacht ook dat andere leden van de Ecolo-Groen-fractie zullen tegenstemmen. 

Donderdag staat het wetsvoorstel dat de abortusregels versoepelt opnieuw op de agenda van de plenaire Kamer. Zoals bekend zijn CD&V en N-VA gekant tegen die wet. N-VA-voorzitter Bart De Wever schakelde afgelopen weekend zelfs een versnelling hoger en maakte er een breekpunt van voor de regeringsvorming. Daarin zoeken coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V naar een een federale meerderheid met N-VA, sp.a en cdH. Maar dat wordt volgens De Wever onmogelijk als die wet er komt.

Grens

Van Hecke zal alvast tegenstemmen, zo liet hij weten aan De Standaard. Het stoort de juridisch expert van de groene fractie dat abortus volledig uit de strafwet wordt gehaald. “Als achttien weken de grens is, moet dat ook de grens zijn. Maar als noch de arts, noch het ziekenhuis kunnen gestraft worden, is er de facto geen limiet meer. De stok achter de deur is weg. Als je een grens trekt, moet je die grens ook bewaken. Zoals het wetsvoorstel nu geschreven is, luidt ze een de facto volledige liberalisering van abortus in.”

Ook begrijpt Van Hecke niet dat de informatieplicht is weggevallen voor mensen die abortus overwegen. Hij vindt de wet ook streng voor wie probeert abortus tegen te houden, maar gaat ervan uit dat de rechter met gezond verstand zal oordelen.

Voor sommigen zal het amendement om abortus uit de strafwet te halen misschien niet zwaar genoeg doorwegen om tegen te stemmen, anderen zullen zich onthouden en nog anderen zullen wellicht, zoals ik, tegenstemmen

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke

Van Hecke stoort zich ook aan het beeld dat alle groenen voor de nieuwe abortuswet zouden zijn. Hij herinnert eraan dat zijn fractie in de commissie het amendement om abortus uit de strafwet te halen, niet goedgekeurd heeft. “Ik weet dat een groot deel van mijn fractie daar een probleem mee heeft. Voor sommigen zal dat misschien niet zwaar genoeg doorwegen om tegen te stemmen, anderen zullen zich onthouden en nog anderen zullen wellicht zoals ik tegenstemmen.”

Amendement

Volgens Van Hecke leeft er ook bij een deel van Open Vld en MR twijfel over die straffeloosheid en komt er misschien nog een amendement om daaraan te verhelpen. Als zo’n amendement wordt goedgekeurd door de plenaire Kamer, wordt de wet de facto over het zomerreces getild.

“Men probeert hier een partijpolitiek verhaal van te maken, maar dit gaat om de individuele vrijheid van onze parlementsleden”, reageerde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert vanochtend op Radio 1. De liberale voorzitter sluit overigens niet uit dat zijn eigen fractiegenoten tegen zullen zijn. “Het wordt een dubbeltje op zijn kant.”

Lachaert gaf nog aan dat het trio dat probeert een nieuwe regering op de been te brengen, achter de schermen nog een oplossing zoekt voor het dossier. Hij gelooft ook dat er afspraken kunnen worden gemaakt over de ethische thema’s om progressieven en conservatieven te verzoenen, maar “scudraketten afvuren” gaat daar niet bij helpen, luidde het.

Het recht van vrouwen om zelf over hun lichaam te beslissen, mag geen voorwerp zijn van een koehandel

PS-voorzitter Paul Magnette

De PS wil dat de plenaire Kamer donderdag stemt over de nieuwe abortuswet, zo maakte voorzitter Paul Magnette duidelijk na afloop van het partijbureau van de Franstalige socialisten. Het moet voor Magnette afgelopen zijn met allerlei vertragingsmanoeuvres in de behandeling van het voorstel. “Het recht van vrouwen om zelf over hun lichaam te beslissen, mag geen voorwerp zijn van een koehandel”, aldus de PS-voorzitter.

Politieke keuze

De partij herhaalt dat het debat al tijdens de vorige legislatuur van start is gegaan, dat een twintigtal experten de revue is gepasseerd, dat er al tweemaal is gestemd in de bevoegde commissie en dat de Raad van State al driemaal een advies heeft uitgebracht. Volgens Magnette vormde de laatste keer dat zo’n advies werd gevraagd, zelfs een “gevaarlijk precedent voor de werken van onze instellingen en de democratie.”

Voor Magnette is de tijd aangebroken om een politieke keuze te maken. “Het gaat om een essentiële stap vooruit voor vrouwen. We moeten de parlementsleden nu laten beslissen. De PS vraagt daarom een stemming deze week.” 

Lees ook: 

Bart De Wever en Valerie Van Peel: “Abortus is niet zoals het trekken van een tand”

500 abortussen, daarmee staat of valt formatie (+)

‘Koning’ Bouchez wil abortuswet deze week gestemd zien (+)

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • anna vandenberg

    Gino Denil, alleen politiek correct is dus democratische, daarom is Cas Vander taelen uit de partij gezet omdat hij de problemen in de Brusselse gemeenten dierf benoemen. Abortus is enkel een vrouwen kwestie, maar het zijn alleen mannen die aan het woord komen. Waar is de stem van de vrouwen, wanneer komen vrouwen aan het woord die al een abortus ondergaan hebben, gedwongen of uit vrije wil. Iedere vrouw doet met haar lichaam wat ze wil en ik hoop de gevolgen ook goed kan inschatten.

  • Gino Denil

    Er zijn in alle partijen voor en tegenstanders bij zo een ethisch probleem. Het verschil is dat bij democratische partijen iedereen zelf naar eer en geweten mag stemmen en de democratisch genomen beslissing van het parlement dan gerespecteerd wordt. Terwijl er drie partijen zijn die met hun 55 zetels op 150 de anderen hun wil willen opdringen, daarvoor chantage plegen met de regeringsvorming en hun verkozenen degraderen tot stropoppen van hun partijvoorzitter.

Lees meer