Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019)
BELGA Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019)

Groen pleit voor thuistaal in het onderwijs: “Geen negatieve invloed op aanleren Nederlands”

Als het aan oppositiepartij Groen ligt, wordt het gebruik van de thuistaal in het Vlaamse onderwijs wettelijk verankerd. "Het gebruik van thuistaal in de klas bevordert de kennis van het Nederlands en de meertaligheid in het algemeen. Er is een brede wetenschappelijke consensus over het nut van thuistaal", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is radicaal tegen.

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Moedertaal van Unesco dient Meuleman een resolutie in om het gebruik van de thuistaal in het onderwijs wettelijk te verankeren. Over de (on)zin van het gebruik van de thuistaal van anderstalige leerlingen zijn al flink wat (ideologische) robbertjes uitgevochten. Voorstanders, zoals ook Groen-politica Elisabeth Meuleman, zijn rotsvast overtuigd van de voordelen. 

Zo is volgens Meuleman "wetenschappelijk aangetoond dat aandacht voor thuistaal in de scholen en klassen helemaal geen negatieve invloed heeft op het aanleren van het Nederlands". "De conclusies zijn omgekeerd: aandacht voor thuistaal versnelt de leercurve van Nederlands bij anderstalige leerlingen", klinkt het. 

Meuleman pleit voor het functioneel meertalig leren. Daarbij kan de thuistaal van anderstalige leerlingen gebruikt worden om de leerstof beter te begrijpen. In haar resolutie roept Meuleman de Vlaamse regering op om de aandacht voor thuistalen en functioneel meertalig leren te verankeren in regelgeving. "Ik hoop alvast op een brede steun voor deze bevindingen bij mijn collega's volksvertegenwoordigers. De wetenschappelijke resultaten en de ervaringen in binnen- en buitenland zijn zeer overtuigend. Ik hoop dat we de rangen kunnen sluiten over de partijgrenzen heen", besluit de Groen-politica. 

Warboel

Bij N-VA vindt de oproep van Meuleman alvast geen gehoor. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wijst de suggestie van de hand. Hij vreest een “warboel” wanneer anderstalige kinderen hun thuistaal mogen gebruiken op school. “De onderwijskwaliteit zal er enkel bij verliezen”, zegt Weyts. “Arabisch of Pools in de klas helpt leerlingen niet vooruit. We kunnen van onze leerkrachten ook niet verwachten dat zij alle verschillende thuistalen van al hun leerlingen beheersen”.

Weyts wil als minister van Onderwijs naar eigen zeggen inzetten op meer “Nederlands, Nederlands, Nederlands”. “Dat is de verbindende voertaal in Vlaanderen”, aldus Weyts. 

En ook Vlaams Belang schiet de “knotsgekke onderwijsplannen” van Groen af. “Demografisch-electoraal populisme dat louter dient om allochtone kiezers te winnen, niet om leerlingen met een migratie-achtergrond te helpen, laat staan integratie te bevorderen of de multiculturele samenleving te doen werken”, zo reageert Vlaams parlementslid Jan Laeremans. Vlaams Belang wil volgens hem het tegenovergestelde van Groen, met name “dat het Nederlands wettelijk verankerd wordt in ons onderwijs, niet langer alleen als instructietaal in de klaslokalen, maar ook als omgangstaal op de speelpleinen en in de gangen.”

LEES OOK

Waarom experts het een goed idee vinden om kinderen voor te lezen in moedertaal

Moedertaal op school: Atheneum in Antwerpen doet het al jaren. “Wij bestraffen geen moedertaal”

383 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan DEJONGHE

    nederlands is ons landstaal daar boven op kunnen ze beter engels leren daar zullen ze later veel verder mee geraken dan pools enz

  • Gino Sinnesael

    Als er in 1 klas 3 Marokkaanse, 3 Turkse, 3 Chinese, 3 Nigeriaanse, 3 Syrische en 12 Vlaamse kinderen zitten, in welke taal/talen gaat men (wie???) dan lesgeven? Of is het de huidige leerkracht in het Nederlands, bijgestaan door 5 tolken? Dan heb je in 1 lesuur 3 aà 4 zinnen kunnen zeggen en vertaald krijgen. En wat als de leerlingen vragen hebben? Ik stel me ook vragen!

Lees meer