2 Oma Rachma Ayad reist al een jaar op en af naar Turkije om voor haar kleinkinderen te zorgen. Vorig jaar werd ze geïnterviewd door VRT-journalist Rudi Vranckx.
Screenshot VRT NWS Oma Rachma Ayad reist al een jaar op en af naar Turkije om voor haar kleinkinderen te zorgen. Vorig jaar werd ze geïnterviewd door VRT-journalist Rudi Vranckx.

Grootmoeder van twee kinderen van Syriëstrijders die naar België mogen terugkeren: “Dit is de gelukkigste dag van mijn leven”

De eerste twee kinderen van Syriëstrijders mogen naar België terugkeren. De regering heeft de opdracht gegeven aan de Belgische diplomatieke diensten in Turkije om de nodige reisdocumenten af te leveren aan twee meisjes van twee en vier jaar, zo bevestigde het kabinet van Maggie De Block (Open Vld), minister van Asiel een Migratie, vandaag in de kranten van Mediahuis.

Het gaat om de twee dochters van Amina Ghezzal (29) uit Beverlo (Beringen). De moeder vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. Ze zit in Turkije in de cel, waar ze tot tien jaar is veroordeeld. Daardoor zitten de kinderen al een jaar vast in Turkije. Familieleden van de moeder reizen afwisselend naar daar om voor hen te zorgen. De vader van de kinderen, IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië omgekomen. Omdat ze in Syrië zijn geboren en geen Belgische geboorteakte hebben, konden de twee kinderen tot nu toe niet terugkeren.

2 Syriëstrijdster Amina Ghezzal, foto's van haar arrestatie in Turkije
RV Syriëstrijdster Amina Ghezzal, foto's van haar arrestatie in Turkije

Leven hernemen

“Dit is de gelukkigste dag van mijn leven”, reageert grootmoeder Rachma Ayad aan VRT NWS. “Ook al was er de uitspraak, we wisten dat ze nog steeds in beroep konden gaan. Maar iedereen is zo blij. De familie staat op z’n kop. Binnen dit en twee weken landen ze. Dan kan ik mijn leven weer hernemen.”

“Het eerste wat we gaan doen, is een feestje organiseren”, gaat ze verder. “Maar we gaan er ook voor zorgen dat ze snel naar school gaan. De oudste van vier moet binnen een maand al naar school.”

We gaan ervoor zorgen dat ze snel naar school gaan. De oudste van vier moet binnen een maand al naar school

Een Brusselse rechtbank gebood de Belgische Staat vorige maand om identiteitspapieren af te leveren, op straffe van een dwangsom.

Ons land onderhandelt nog met het Koerdische bestuur in Noord-Syrië, over de terugkeer van zes andere kinderen. Er zouden 115 kinderen van Belgische Syriëstrijders in Syrië en Irak zitten.

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tom Caers

    Mevrouw Ayad het is nu aan U om deze kinderen een deftig moraal bij te brengen. Met uw dochter bent u hierin duidelijk gefaald! U krijgt bij deze een tweede kans dus ik verwacht dat u deze met beide handen zal nemen.

  • Johan Emmers

    @Eric Grosemans: die kinderen zullen opgroeien in hetzelfde gezin dat al eens een terroriste heeft grootgebracht! Daar al eens aan gedacht ? Of ben jij zo iemand die altijd hetzelfde doet maar toch steeds een ander resultaat verwacht ? Je weet wat Einstein daarover zei....

Lees meer