Elio Di Rupo
Photo News Elio Di Rupo

Grootste discretie in afwachting van echte onderhandelingen over nieuwe Waalse regeringen

De PS, MR en Ecolo houden ook maandag de grootste discretie in acht over de vorming van nieuwe regeringen voor het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap. De contacten, bilateraal en in verschillende formats, gaan net als de voorbije dagen door, maar het is nog steeds wachten op echte onderhandelingen. 

De Franstalige openbare omroep RTBF meldde dat de basisnota van PS-voorzitter Elio Di Rupo stukje voor stukje bij de gesprekspartners aan het belanden is, maar de socialistische partij bevestigt noch ontkent. "Het werk gaat voort in de grootste discretie en vertrouwelijkheid", zo klinkt het. 

"We komen bij de kern van de zaak, met de hoop om zo snel mogelijk te slagen. Er gaan in eerste instantie bilaterale contacten zijn en dan, zo lijkt het, zal Elio Di Rupo in zijn rol van formateur alles samenbrengen", zo gaf MR-fractieleider Jean-Paul Wahl aan op de commerciële zender Bel-RTL. 

Voorzittersverkiezingen Ecolo

Indien de drie partijen de komende dagen echte onderhandelingen zouden aanvatten, dan zou het vooruitzicht van voorzittersverkiezingen bij Ecolo de zaken wel kunnen vertragen, meent Wahl. Hij sluit niet uit dat Ecolo, dat numeriek niet nodig is om een meerderheid te maken, de onderhandelingstafel zou kunnen verlaten. Maar de groenen vertegenwoordigen volgens hem "een bepaalde politieke macht, en dit verkiezingsresultaat moet in de mate van het mogelijke gerespecteerd worden".

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jack vandenhende

    Winnaars aan tafel in Wallonië ? . Waar zit de PTB dan , Davy Meganck ? .

  • Gerard Braeckmans

    "Er wordt wel gezeverd dat er nog geen Vlaamse regering is maar in Wallonië gaat het niet veel beter.", zegt Leonarda. Je kan het ook omdraaien natuurlijk.

Lees meer