4
Dieter Nijs

Grootste klimaatmars ooit in ons land: maar liefst 70.000 mensen op de been

Vandaag verwachtten de organisatoren van Rise for Climate ongeveer 30.000 mensen op de klimaatmars in Brussel, maar volgens de Brusselse politie waren er maar liefst 70.000 betogers aanwezig. Daarmee is het de grootste klimaatmars ooit in ons land. “Indien de politici ons nu nog niet gehoord hebben, dan zal het payback time worden met de verkiezingen”, klinkt het bij de organisatoren van Rise for Climate.

De klimaatmars, waarop vandaag 70.000 mensen aanwezig waren, heeft zich vanmiddag omstreeks 13.30 uur op gang getrokken aan het station Brussel-Noord. Dat is een half uur eerder dan de officiële start, die gepland stond voor 14 uur. Maar liefst 30.000 mensen trokken per trein naar Brussel, zo schat spoorwegmaatschappij NMBS. Verschillende mensen meldden deze ochtend op sociale media dat de treinen overvol zaten. Er werden bijgevolg extra treinen ingezet naar en van Brussel. 

Zoals verwacht waren er opvallend veel families aanwezig, maar ook veel jeugdbewegingen en andere organisaties. Zo werden er delegaties van 11.11.11, Oxfam, Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Clibi (Climat & Biodiversité) en Animal Rights opgemerkt in de massa. Ook de vakbonden en politieke partijen als Groen, sp.a en PVDA waren vertegenwoordigd.

4
BELGA

De organisatoren van Rise for Climate reageren tevreden met de historische opkomst. “Er is gewoon een ongelooflijk momentum en dit is ook de verdienste van al het eerdere werk en de mobilisaties die hieraan zijn vooraf gegaan”, vertelt een emotionele Karen Naessens van Rise for Climate. “Indien de politici ons nu nog niet gehoord hebben, dan zal het payback time worden met de verkiezingen. De verkiezingen zullen hopelijk iets teweeg brengen.”

Opstootje 

Deze namiddag was er een blokkade door een groep gele hesjes ter hoogte van de Amerikaanse ambassade. “Daar waren een aantal voertuigen geblokkeerd op het ogenblik dat er tienduizenden klimaatbetogers aangestapt kwamen”, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de Brusselse politie omstreeks 17.00 uur aan Belga verklaard.

Omstreeks 13.30 uur greep de politie in bij een actie aan het kruispunt Kunst-Wet. Daar werden zestien mensen administratief aangehouden, omdat ze de neutrale zone vlakbij het parlement niet wilden verlaten. Het kwam ook tot een opstootje tussen voor- en tegenstanders van kernenergie. “Maar de klimaatmars is zonder grote problemen verlopen”, aldus Van de keere.

4
Dieter Nijs

Speech Anuna De Wever

De kop van de stoet arriveerde rond 15.00 uur aan het Europees Parlement. Daar namen verschillende sprekers, onder wie klimaatspijbelaar Anuna De Wever, het woord over het huidige klimaatbeleid. “Er is een rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Praat met die experts en vorm een beleid. Want driehonderd jongeren uitnodigen heeft niet veel nut. Nodig beter driehonderd experts uit en maak een klimaatakkoord, waardoor wij kunnen zeggen: ‘Het komt in orde’”, aldus Anuna De Wever, initiatiefneemster van het jongerenprotest tegen het klimaatbeleid, op de betoging in Brussel.

4 Anuna De Wever
Joel Hoylaerts / Photonews Anuna De Wever

“Ik vind de reacties van politici een beetje jammer, omdat ik het gevoel heb dat ze nog steeds de urgentie niet inzien”, zei ze tijdens haar speech. “De oplossingen zijn er, er zijn manieren om dit probleem aan te pakken. Alle experts tonen aan dat dat nu moet, maar dat is precies nog niet helemaal duidelijk.”

Lees hier het portret van Anuna De Wever (17), de klimaatstrijdster die geen jongen en geen meisje wil zijn.

“Jongeren zijn medestanders, geen tegenstanders van beleid”

De klimaatjongeren hadden twee weken geleden een onderhoud met de Vlaamse regering, waarna minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) liet weten de jongeren rond de tafel te willen brengen met klimaatexperts. De minister kondigde aan een jongere uit elke Vlaamse gemeente te willen uitnodigen, of zowat driehonderd in totaal. Schauvliege, die deze middag te gast was in VTM Nieuws, zei dat ze de betogers vooral als “medestanders ziet en niet als tegenstanders van het beleid”. 

Voorts zei de minister dat ze pleit voor een heffing op vliegtickets in Europa. “Ondertussen zullen we bekijken of we in Vlaanderen een beperkte bijdrage kunnen introduceren. Het kan echter niet de bedoeling zijn dat enkel mensen die centen hebben nog kunnen vliegen.”

217 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gerd Peeters

    Overdrijven is ook een kunst, 70 000 mensen, die weten niet wat ze zeggen geloof ik. En de rotzooi dat die achterlaten zal ook niet te overzien zijn. Een beter leefmilieu begint bij je eigen, hoe zijn die allemaal naar daar gekomen? Al die auto's zijn ook niet goed voor het milieu, en de ministers zullen dit aangrijpen om alles nog veel duurder te maken, hebben jullie daar al eens aan gedacht?

  • Jef Lois

    70.000 ams het waar is waar ik aan twijfel maar dan nog is het maar 0,55% van de bevolking dit stelt niks voor hier word gedaan alsof heel de bevolking deel genomen heeft. Volgens mij zijn die andere 99,5% niet akkord met die betogers en daar moet men rekening mee houden niet met deze minderheid.

Lees meer