Mondmaskers in het secundair onderwijs worden momenteel enkel aanbevolen.
Photo News Mondmaskers in het secundair onderwijs worden momenteel enkel aanbevolen.

Grootste onderwijsvakbond eist dat mondmaskers in secundair verplicht blijven: “Leraars zijn geen marionetten”

De grootste onderwijsvakbond COC eist dat het dragen van een mondmasker verplicht blijft voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Dat meldt het Nationaal Bestuur na een spoedberaad. Scholen die op een andere manier willen heropstarten dan eerder voorzien moeten bovendien nieuwe risicoanalyses uitvoeren.

“Op 22 mei maakten de verantwoordelijken van het onderwijsveld afspraken over de organisatie van de scholen. Die zouden gelden tot het einde van het schooljaar”, aldus de vakbond. Gisteren werden er in het federale overlegcomité echter zonder nieuw overleg met alle partners andere beslissingen genomen. 

"Afspraken aanpassen enkel op basis van 'voortschrijdend inzicht' is een aanfluiting van dat overleg en van de inzet van zovele onderwijsmensen in het veld. Veiligheidsregels zijn voor sommigen blijkbaar een blok aan het been. Zonder enige wetenschappelijke evidentie worden regels à la minute aangepast. Niemand lijkt wakker te liggen van de psycho-emotionele toestand waarin het onderwijspersoneel zich momenteel bevindt”, klinkt het.

Aanbevolen

De vakbond benadrukt dat de afstand van vier vierkante meter tussen jonge kinderen niet de enige maatregel is die losgelaten werd. Het overlegcomité besliste namelijk ook dat mondmaskers voor leerlingen en personeel in het secundair onderwijs niet langer verplicht zijn, enkel nog aanbevolen. En dat terwijl in het draaiboek voor het Vlaams onderwijs wel nog staat dat mondmaskers voor personeel in alle onderwijsniveaus en leerlingen vanaf het secundair verplicht zijn. 

Nog geen staking

“Onderwijsmensen zijn geen marionetten”, benadrukt COC. Ze eist dan ook dat scholen die de regels rond de heropstart willen aanpassen een nieuwe risicoanalyse uitvoeren. Daarnaast zou het gebruik van mondmaskers in het secundair verplicht moeten blijven.

“Als aan deze eisen niet tegemoet gekomen wordt, kan van een uitbreiding van de heropstart geen sprake zijn", aldus secretaris-generaal van COC Koen Van Kerkhoven. Als ook maar één leerling in het secundair geen mondmasker draagt, heeft een leerkracht het recht om zich aan die onveilige situatie te onttrekken. Bij problemen zal COC hen bijstaan. De vakbond plant nog geen algemene acties zoals een staking, maar veel zal afhangen van de beslissingen van directies en schoolbesturen. 

In VTM Nieuws gaf minister van Onderwijs Ben Weyts aan dat leerlingen geen zeven uur aan een stuk een mondmasker kunnen dragen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Aantal coronabesmettingen is voorbije 24 uur bijna verdubbeld: “Er worden nog altijd mensen ziek, er gaan nog altijd mensen dood” (+)

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gilbert Hermans

    Eerst werd er geklaagd dat de mondmaskers verplicht werden en nu juist het tegenovergestelde, klagen omdat het niet moet. Het is werkelijk godgeklaagd.

  • Dirk Janssens

    De christelijke vleugel kan blijkbaar niet verteren dat men hun tsjevenminister kwijt is. Ik denk niet dat het nu den moment is om te schieten maar wat positief opbouwend te zijn en kennis met elkaar te delen om erdoor te komen. PUNT!

Lees meer