4 De 'Lesedi La Rona'.
afp De 'Lesedi La Rona'.

Grootste ruwe diamant ter wereld in Antwerpen voor exclusieve vertoning

De 'Lesedi La Rona', momenteel de grootste ruwe diamant ter wereld, is aangekomen in het Antwerpse MAS. De steen van 1.109 karaat - 221 gram - is bijna zo groot als een tennisbal en zou zowat 70 miljoen dollar waard zijn. Tijdens een wereldreis wordt de Lesedi La Rona aan een select publiek voorgesteld. Als diamantcentrum is Antwerpen blij met de komst van de diamant en men hoopt dat hij later ook terugkomt om hier geslepen te worden.

De steen, de op een na grootste ooit gevonden na de 'Cullinan', werd eind vorig jaar aangetroffen in de Karowémijn van Botswana, die eigendom is van het Canadese mijnbouwbedrijf Lucara Diamond. Hij kreeg op voorstel van de bevolking de naam 'Lesedi La Rona', wat 'Ons Licht', betekent.

Vooraleer de diamant op 29 juni in het Londense Sotheby's wordt geveild, is de steen op ronde. Hij passeerde al onder meer in Singapore, Hongkong en New York.

Antwerps burgemeester Bart De Wever toonde zich - net zoals diamantkoepel AWDC - blij en tevreden met de komst van de diamant. Hij drukte alvast een wens uit: "Ik hoop dat de Lesedi La Rona mag terugkomen voor een langer verblijf - of misschien zelfs permanent - om in deze stad vakkundig te worden omgetoverd van een ruwe steen naar een of meerdere geslepen stenen."

Of dat in realiteit zal gebeuren, is nog niet geweten. Grote ruwe stenen worden wel meer opgedeeld, zoals bijvoorbeeld gebeurde met de 110 jaar geleden opgegraven Cullinan. Diamanten afkomstig van de Cullinan werden onder meer in de Britse kroonjuwelen verwerkt.

CEO William Lamb van Lucara Diamond vond Antwerpen een logische keuze om langs te komen. "Antwerpen is en zal altijd een diamantcentrum blijven. Hier is heel wat technische expertise aanwezig. Hier krijg je toegang tot de juiste mensen", stelde hij. "Als ik de steen zou kopen, kwam hij terug naar Antwerpen. Antwerpen is een 'centre of excellence' voor de kennis van het slijpen van grote stenen." Volgens Lamb is er al heel wat interesse, voornamelijk uit Pacifisch Azië.

4
AFP
4
Getty Images
4
Getty Images

Lees meer