Op de foto ziet u onder meer Dries Cornelissens (Youth for Climate), Mathilde Thoreau (Students for Climate), Bakou Mertens (Students for Climate), Louise Vanden Abeele en Wies Descheemaecker (Workers for Climate). Ook de Teachers for Climate waren present.
BELGA Op de foto ziet u onder meer Dries Cornelissens (Youth for Climate), Mathilde Thoreau (Students for Climate), Bakou Mertens (Students for Climate), Louise Vanden Abeele en Wies Descheemaecker (Workers for Climate). Ook de Teachers for Climate waren present.

Grote klimaatstaking nadert: "Dynamiek is zo groot dat we geen overzicht hebben van alle acties"

Verschillende klimaatorganisaties hebben samen op een persconferentie een laatste balans opgemaakt van de ‘Wereldwijde staking voor het klimaat’ die vrijdag plaatsvindt. "De dynamiek is zo groot dat we geen overzicht hebben van alle lokale acties", zegt Bakou Mertens van Students for Climate.

Zeker is dat al in 24 verschillende steden acties plaatsvinden, maar er zijn ook heel veel kleinere lokale acties waar geen weet van is. De Teachers for Climate erkennen dat ze best trots zijn op de leerlingen. "Ze tonen dat ze echt begaan zijn met de toekomst van de planeet. Ze hebben een nieuwe democratie gecreëerd", stelt lerares Elisa.

De wereldwijde actie vindt plaats in meer dan 90 landen. In België zijn er in de voormiddag vooral lokale acties, in de namiddag volgt in Brussel een grote betoging. Hoeveel deelnemers er zullen zijn, kunnen de organisatoren niet inschatten.

"De focus ligt misschien wel op de lokale dynamiek", zegt Mertens. "Het toont dat die eis van een ambitieus klimaatbeleid aanwezig is in alle lagen van de bevolking.”

Iedereen is vrijdag welkom om mee te spijbelen of het werk neer te leggen. “Enkele politici hebben al gezegd dat ze zullen meedoen, maar het zou natuurlijk fijn zijn als ze allemaal aanwezig zouden zijn”, vertelt Dries Cornelissens van Youth for Climate.

De vakbonden hebben geluisterd naar de oproep om mee te staken en hebben debatten gevoerd. Hoewel er geen officiële stakingsaanzeggingen ingediend zijn, voelen ze toch de steun van de werkende man en vrouw. Al moet dat individueel per sector bekeken worden.

“Historisch”
“Er zijn verschillende vakbondscentrales die wel degelijk stakingsbescherming geven indien werknemers loonverlies lijden door naar de betoging te gaan. Het is nieuw en historisch dat de vakbonden op een weekdag op straat komen voor het klimaat”, vertelt Wies Descheemaeker van Workers for Climate.

Een andere ontwikkeling die de Workers for Climate willen zien, is dat vakbonden niet enkel meer inspraak krijgen bij puur socio-economische zaken, maar dat werknemers ook gehoord worden bij de ecologische transities.

56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dirk de smet

    te gek voor woorden ,doe de producent van de smeerlapperij betalen,dat zal wat anders worden als het om grote winsten gaat ,de jeugd zonder vel over de buik,blijkbaar gaan ze niet lang genoeg naar school want erg slim en bewust zijn ze elf niet met het heen ze op hun nek halen de betalingen voor hun toekomst,kinderen baas je ziet het overal,ze denken ze alles mogen en ze onschendbaar zijn

  • Ludo Van Uffelen

    Hopelijk kunnen deze brossers evengoed studeren als staken en kunnen wij binnenkort briljante klimaat-wetenschappers verwachten! Die kunnen dan de Koolstof uit de CO2 halen, kan niet moeilijk zijn, bomen en planten kunnen het! Koolstof kan dan gebruikt worden voor industriële doeleinden! Ook de waterstof uit H2O (water) en dit dan gebruiken om onze auto, vrachtwagens en boten aan te drijven. Misschien wel een paar kern-fysicussen die er in slagen om nieuwe, veilige kerncentrales te bouwen.

Lees meer