Grove middelen ingezet, maar betoging verliep rustig in Leuven

Politie laat niets aan toeval over om rellen te voorkomen

Leuven stond voor een 'hete' avond. 100 rechtse betogers van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) schreeuwden 'Pro grenzen, pro natie - een toekomst voor onze generatie!' door het stadscentrum. Op hetzelfde moment manifesteerden 400 mensen van linkse organisaties om hun solidariteit uit te drukken met de vluchtelingen. De Leuvense politie liet niets aan het toeval over en zette in totaal 200 agenten in om rellen tussen beide groepen te voorkomen. En dat heeft gewerkt, grote incidenten bleven uit.

Traditie

Vanavond stond de eerder uitgestelde NSV-betoging op het programma in het centrum van Leuven. Die optocht van de nationalistische studentenvereniging werd uitgesteld naar aanleiding van een gebrek aan beschikbare politiemensen tijdens de verhoogde terreurdreiging.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder en staat de vluchtelingencrisis nog veel hoger op de agenda. NSV betoogde dan ook onder het motto 'Pro grenzen, pro natie - een toekomst voor onze generatie!'. Het wil daarmee naar eigen zeggen een stem geven aan de zwijgende meerderheid die vindt dat Europa geen ongecontroleerde immigratiestromen moet blijven ondergaan. Zoals de traditie het wil is er ook een linkse tegenbetoging en bijgevolg bestaat de kans op rellen tussen beide groepen.

Patrick Vertommen
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

100 extra agenten van korpsen uit het hele land

De Leuvense politie liet niets aan het toeval over. Zo werden er 100 extra agenten opgetrommeld van politiekorpsen uit het hele land wat het totaal op meer dan 200 manschappen zal brengen.

Het centrum was voor een groot deel afgesloten en er reden ook geen bussen meer. Voorts riep de politie op om de betogers geen aanzet te geven tot vernielingen door auto's en fietsen in de garage te stallen. In verschillende straten gold een parkeerverbod.

De politie vroeg de inwoners die op de routes van de betoging wonen alvast om extra aandachtig zijn en hen te tippen wanneer ze verdachte gedragingen zagen.

"Uit ervaring weten we dat er vaak projectielen worden achtergelaten op het parcours om te gebruiken tijdens de betoging. Wie zoiets opmerkt, mag ons steeds alarmeren op het nummer 016/210.610", aldus nog Gille.

De NSV-manifestatie verzamelde om 20 uur aan het Hooverplein. De linkse tegenbetogers vertrokken rond hetzelfde uur op het Martelarenplein. Uiteindelijk verliep alles heel rustig.

Lees meer