Half miljoen vingerafdrukken in strijd tegen migratiefraude

Printrak, het vingerafdrukkensysteem van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) om migratiefraude tegen te gaan, heeft sinds zijn oprichting in september 1993 al ruim een half miljoen sets vingerafdrukken verzameld. Het systeem, dat vingerafdrukken van asielzoekers registreert en verwerkt bij hun identificatie, blijft een belangrijk middel in de strijd tegen migratiefraude, zo zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) vandaag op een persconferentie, waar ook de werking van de scanners werd gedemonstreerd.

Printrak is een zogenaamd 'Automated Fingerprint Identification System' (AFIS). Op dit moment bevat de databank 524.000 sets vingerafdrukken en maandelijks komen er daar zo'n 2.000 bij.
    
Een van de belangrijkste doelstellingen van het systeem is nagaan of een asielzoeker meerdere asielaanvragen heeft ingediend of een alias heeft gebruikt. In de beginperiode ging dat gemiddeld om 14 procent van de aanvragen. Vandaag de dag komt die praktijk nog nauwelijks voor: het gemiddelde hiervan ligt de laatste jaren op 1,2 procent van het aantal asielaanvragen. In 2013 werden 16.012 sets vingerafdrukken ingevoerd, in 181 gevallen bleken er meerdere identiteiten in het spel.
    
Het systeem voedt ook Eurodac, de Europese databank voor vingerafdrukken van asielzoekers die in 2003 werd opgericht. Daar is de afgelopen jaren een duidelijke stijgende trend waarneembaar van het aantal personen dat reeds in een ander Europees land een aanvraag heeft ingediend. In de aanvangfase ging het om 15 procent, maar dat percentage is intussen opgelopen tot 20 procent of meer.

In 2013 bleek dat 3.467 asielaanvragers, of 21,7 procent, in België al eerder een asielaanvraag hadden ingediend in een ander Europees land. In 2014 staat de teller voorlopig op 24 procent (1.128 op 4.623). De betrokken personen worden dan naar het land teruggestuurd waar ze de eerste aanvraag hebben ingediend.

De werking van de scanners werd gedemonstreerd.
PHOTO_NEWS De werking van de scanners werd gedemonstreerd.

Lees meer