Photo News

Hans Bonte na uitzondering cumulverbod Crombez: “We moeten absoluut een nieuwe voorzitter hebben”

John Crombez moet stoppen als voorzitter van sp.a. Dat zegt zijn partijgenoot Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde en tot voor kort Kamerlid, aan VTM NIEUWS. De partijleiding is haar geloofwaardigheid kwijt en Crombez moet de verantwoordelijkheid opnemen voor de slechte verkiezingsuitslag, zegt Bonte. Hij is daarmee het eerste sp.a-boegbeeld dat zich openlijk uitspreekt tegen John Crombez als voorzitter.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eén persoon, één mandaat. Die regel betonneerde sp.a drie jaar geleden, na de schandalen met onder meer Publipart, in haar statuten. Een zitje in een parlement combineren met een lokaal bestuursmandaat is nu niet meer mogelijk. Burgemeesters van een gemeente onder de 20.000 inwoners en schepenen en OCMW-voorzitters in gemeenten onder de 30.000 inwoners, kunnen wel een uitzondering vragen aan het partijbureau. Vlaams Parlementslid en burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe deed dat al. Kamerlid en schepen van Haacht Karin Jiroflée is dat naar verluidt ook nog van plan.

Maar kijk: ook de voorzitter botst nu op zijn eigen regels. Want het voorzitterschap mag niet worden gecombineerd met een parlementszitje. Crombez, met 55.000 stemmen verkozen in de Kamer, vroeg een uitzondering. Het partijbureau gaf groen licht. Maar de uitzondering voor Crombez gaat in de wandelgangen van de partij toch over de tongen - voorzichtig, weliswaar. Want elk woord van kritiek ligt gevoelig, door de voorzittersverkiezingen van dit najaar. Verschillende partijleden vinden dat hij klare wijn moet schenken, alsook Hans Bonte: “Ik had het nog kunnen begrijpen als hij had gezegd dat hij tijdelijk gaat cumuleren vanuit het gegeven dat hij ook geen kandidaat-voorzitter zou zijn, maar ook dat laat hij weer in het midden. We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben.”

65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Bonte is geen populist. Een politicus die ook een mening durft verkondigen die niet populair is en die hem stemmen kan kosten. Veel meer respect voor dat soort politici dan voor de windhanen die voortdurend draaien met de wind mee.

  • pierre De Smet

    Meneer Bonte wat het verlies van je partij betreft moet je niet ver zoeken , schandalen , graaien en vreemdelingen , meer is het niet , we kunnen niet ontkennen dat je partij heel lang geleden goed heeft gedaan helaas de laatste jaren .....

Lees meer