Hans Bonte (sp.a) is geen kandidaat om John Crombez op te volgen als partijvoorzitter.
BELGA Hans Bonte (sp.a) is geen kandidaat om John Crombez op te volgen als partijvoorzitter.

Hans Bonte zelf geen kandidaat-voorzitter sp.a

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte is zelf geen kandidaat om John Crombez op te volgen als voorzitter van sp.a. Hij wil zich voluit concentreren op de uitdagingen in zijn thuisbasis, maar geeft wel aan dat de nieuwe voorzitter voor een stuk het uithangbord moet zijn van de vernieuwing binnen de partij.

Bonte herhaalde vandaag op het VTM-nieuws grotendeels wat hij gisteren ook al had verklaard: John Crombez kan geen voorzitter meer zijn van sp.a. Al nuanceerde Bonte wel dat Crombez wat hem betreft geen kandidaat meer kan zijn om zichzelf op te volgen, wanneer de Vlaamse socialisten binnenkort nieuwe voorzittersverkiezingen organiseren.

Het is voor Bonte ook duidelijk dat het cumulverbod bij sp.a op de schop moet. Hij is er van overtuigd dat het verbod de partij in Vlaams-Brabant een Kamerzetel heeft gekost. Bovendien toont de uitzondering die de voorzitter zelf heeft gevraagd aan hoe "absurd" de regel is. "We moeten dringend onze statuten herzien", luidt het.

Bonte vindt ook duidelijk dat sp.a voor de oppositie moet kiezen en niet in een regering moet stappen. "Dat zou erop neerkomen dat de laatste binnenkort het licht moet uitdoen", aldus Bonte. Volgens hem moet de nieuwe voorzitter een nieuw inhoudelijk project bepalen en aan een geloofwaardige boodschap werken. Bovendien bestaat de groep nieuwe verkozenen voor een groot deel uit nieuwe gezichten. Daarom pleit Bonte ervoor te herbronnen in de oppositie in plaats van een rechtse meerderheid te depanneren.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • peter colson

    Commentaar geven op de kapitein van een zinkend schip, maar zelf te mottig om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. Iedereen wil kapitein zijn van een gerenommeerd schip, maar als een schip de diepte van Titanic opzoekt, dan wil iedereen enkel nog de klagende passagier zijn.

  • Patrick Arnout

    Net denken als de CDh. Al de mensen die op hen gestemd hebben deden dit om hen de kans te geven mee te regeren. Niet met iedereen, maar zoals bepaald in hun standpunten. Nu jaren gaan nadenken, en het moeilijke regeringswerk aan anderen overlaten, Net of men tegen deze mensen zegt ... bedankt voor jullie stemmen, nu gaan we op bezinning voor een vijftal jaar. Trek jullie plan... wie gaat dan nog voor die partijen stemmen?

Lees meer