Bart De Wever, gisteren op de Antwerpse gemeenteraad.
Klaas De Scheirder Bart De Wever, gisteren op de Antwerpse gemeenteraad.

Heeft N-VA genoeg van federale getalm? “De Wever wil niet meer wachten met vorming Vlaamse regering”

Francken doorbreekt discretie: “Onbegrijpelijke houding van PS”

N-VA-voorzitter en Vlaams informateur Bart De Wever zou, een maand na de verkiezingen, tot het besef zijn gekomen dat het geen enkele zin meer heeft om te wachten met de vorming van een Vlaamse regering tot er ook federaal schot in de zaak komt. Hij zou op Vlaams niveau dan ook snel een versnelling hoger willen schakelen, waarschijnlijk met CD&V en Open Vld. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De federale regeringsvorming zit in een complete impasse. Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) werken achter de schermen verder, al neemt Reynders begin deze week een pauze om zijn kandidatuur als secretaris-generaal van de Raad van Europa te verdedigen. Maar het ziet er steeds meer naar uit dat de twee maandag voor de derde keer naar de koning moeten zonder enig concreet resultaat in handen. De PS zou niet bereid zijn om aan eender welk gesprek met de N-VA deel te nemen, hoe verkennend en informeel ook. De Franstalige socialisten spreken enkel nog over de Brusselse en Waalse regeringsvorming.

De volledige stilstand op federaal niveau lijkt nu ook De Wever te hebben doen beseffen dat vertragingsmanoeuvres op Vlaams niveau geen enkele zin meer hebben. De N-VA verkondigde voor de verkiezingen altijd dat er zo snel mogelijk een Vlaamse regering zou moeten komen, om met dat front federaal de onderhandelingen aan te vatten. Maar bij CD&V en Open Vld valt te horen dat er al weken niet meer inhoudelijk met De Wever is gesproken. Enkel Vlaams Belang mocht al langs voor een derde, inhoudelijk, gesprek, maar dat is ook al anderhalve week geleden.

Verder met CD&V en Open Vld?

Door de gesprekken met Vlaams Belang kon De Wever de afgelopen weken de kat uit de boom kijken. Maar stilaan begint de tijd te dringen. Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zelf verklaarde zondag in VTM Nieuws al dat hij de kans klein acht dat zijn partij uiteindelijk in de Vlaamse regering terecht zal komen. 

Verwacht wordt dan ook dat er de komende dagen schot in de Vlaamse zaak zal komen en dat er formele gesprekken opgestart zullen worden. Allicht gaat De Wever gewoon voor een verderzetting van de huidige meerderheid met CD&V en Open Vld. Andere opties, zoals een Bourgondische coalitie met Open Vld en sp.a, worden weinig waarschijnlijk geacht.

“Niet willen praten is intellectuele nederlaag toegeven”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt op Twitter over een “onbegrijpelijke houding van de PS, bang van haar eigen schaduw (en die van de PTB)”. Volgens hem wil N-VA wel met de PS praten, maar zit het omgekeerd vast. “Hoe kan je structurele oplossingen vinden, als men niet eens het gesprek wenst aan te gaan? Niet willen praten met elkaar is de intellectuele nederlaag toegeven.” Francken alludeert ook dat zijn partij nu wel wil spreken, en dat het Vlaams Belang nog versterkt kan worden als de PS dat niet wil. “Vandaag is het gesprek mogelijk met ons, de N-VA, redelijke mensen met tonnen bestuurservaring. Men gaat daar best niet te licht over.”

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) geeft Francken alvast gelijk: “Als de PS dit land en zijn inwoners echt graag ziet, praat ze met de grootste Vlaamse partij en vice versa.”

Cieltje Van Achter, N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement, reageerde voorzichtig op de berichten dat N-VA een versnelling hoger wil schakelen. “U zal dat meteen merken als dat het geval is”, stelde ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Ze benadrukte dat N-VA met iedereen wil praten, op alle beleidsniveaus.

Bekijk ook: Dewinter: “Onze prioriteiten staan in teksten De Wever”

254 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ronny gys

    Ik kan hier maar 1 ding uit besluiten en dit is als N-VA opnieuw een regering gaat vormen met open VLD en cd&v dat de kiezer verloren heeft en er partijen zijn die niet naar het volk luisteren maar hun eigen ding blijven doen. Triestig België.

  • Gustaaf Senrame

    Als VB met dezelfde punten afkomt van CD&V en Open-Vld moeten ze samen een regering vormen,anders is het zuiver discriminatie tov de kiezers,en zullen ze de volgende verkiezing nog een kleiner partijtje worden.

Lees meer