20 Op de E17 gebeurde een slippartij met drie wagens. Rechts: Nicole viel toen ze van de tandarts kwam en brak haar schouder.
AHK Op de E17 gebeurde een slippartij met drie wagens. Rechts: Nicole viel toen ze van de tandarts kwam en brak haar schouder.

Heel wat slip- en valpartijen door spekgladde wegen: een overzicht per provincie

De winterse neerslag die voorspeld was, heeft gisteren ons land bereikt. Vooral in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren de wegen spekglad en dat liet zich voelen in het verkeer. Ook de ziekenhuizen zagen heel wat voetgangers en fietsers binnenkomen, al dan niet met breuken. Een overzicht van de problemen per provincie.

Vooral in West-Vlaanderen bleek het spekglad. Zo waren er slippartijen op de A19 (oprit richting Ieper), E17 (ter hoogte van Zwevegem richting Frankrijk) en op de R8 in Kortrijk. De wegpolitie sloot zelfs even de nieuwe A11-snelweg tussen Brugge en Knokke af voor het verkeer. Daar gebeurden talloze ongevallen. "De strooidiensten moeten eerst hun werk doen", zei de West-Vlaamse wegpolitie. Dat is intussen ook gebeurd.

Ook in Zeebrugge waren de wegen door een regenbui spiegelglad. Een trucker ging langs de Albert II-laan aan het slippen en belandde op z'n zijkant. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

20 In Zeebrugge ging een trucker aan het slippen, hij belandde op zijn zijkant.
MMB In Zeebrugge ging een trucker aan het slippen, hij belandde op zijn zijkant.

In de Stationsstraat in Moen (Zwevegem) raakten vrachtwagens de licht hellende straat niet boven. De strooidienst moest daar de problemen komen oplossen. In dezelfde straat belandde een terreinwagen tegen de gevel van een woning. Nog in Zwevegem, in de Sint-Arnoutstraat, ging een wagen van de weg af en belandde in een weide. Dat gebeurde ook in Kooigem bij Kortrijk.

Ook in de regio rond Ieper zijn tal van ongevallen gebeurd op het gladde wegdek. In de Roeselarestraat tussen Ieper en Langemark zijn twee voertuigen in de gracht beland. Niemand raakte gewond. De strooidiensten zijn massaal uitgerukt.

20
LSI

In de Roeselarestraat in Zarren gingen twee auto's aan het slippen: ze kwamen frontaal met elkaar in botsing in het midden van de weg. De klap was zo hevig dat het motorblok uit de Fiesta werd geslingerd en de Volkswagen tegen een elektriciteitspaal belandde. Als bij wonder raakten beide bestuurders slechts lichtgewond. Hun auto's moesten getakeld. 

In de Stokstraat in Houthulst ging een minibusje van het MPI Maria Ter Engelen in Klerken aan het slippen en belandde eerst tegen een bloembak en raakte daarna van de weg af. Iedereen kwam met de schrik vrij. In de Ichtegemstraat in Kortemark raakte een 40-jarige vrouw wel gewond toen ze begon te slippen met haar Renault Twingo en tegen een boom knalde, waarna ze over de kop in de gracht eindigde. De vrouw kon op eigen kracht de wagen verlaten en moest naar het ziekenhuis. Ook in de Jonkershovestraat en de Watermolenstraat gebeurden ongevallen, waarbij een 61-jarige fietser onderuit gleed en een breuk opliep. 

De Amersveldestraat in Kortemark was zodanig glad dat de politie de straat tijdelijk afsloot. De strooiwagen die er ter plaatse kwam, raakte uiteindelijk ook niet meer weg na een defect.

20 Vrachtwagens hebben alle moeite om een licht hellende straat in Moen (Zwevegem) op te rijden.
LSI Vrachtwagens hebben alle moeite om een licht hellende straat in Moen (Zwevegem) op te rijden.

De politie van de zone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) en ook de naburige korpsen hadden de handen vol. Ook de ziekenwagens zijn er druk gevraagd door verschillende slip-, glij- en valpartijen. In de regio Kortrijk-Roeselare werd het medisch rampenplan afgekondigd. Er is bijstand gevraagd van ziekenwagens van het Rode Kruis om de hulpdiensten bij te springen.

20 Nicole Dewaegeneire viel te voet op de terugweg van de tandarts. “Ik ben op mijn schouder en heup terechtgekomen. Mijn schouder is gebroken en door de pijn in mijn heup kan ik voorlopig niet stappen."
AHK Nicole Dewaegeneire viel te voet op de terugweg van de tandarts. “Ik ben op mijn schouder en heup terechtgekomen. Mijn schouder is gebroken en door de pijn in mijn heup kan ik voorlopig niet stappen."
20 Bart De Loof was aan het werk op een werf in Harelbeke. Hij had een tegelsnijder op zijn schouder, ter hoogte van een brugje gleed hij uit. “Mijn hand is ter hoogte van het stukje tussen mijn duim en wijsvinger doorboord, ook mijn duim werd verpletterd."
AHK Bart De Loof was aan het werk op een werf in Harelbeke. Hij had een tegelsnijder op zijn schouder, ter hoogte van een brugje gleed hij uit. “Mijn hand is ter hoogte van het stukje tussen mijn duim en wijsvinger doorboord, ook mijn duim werd verpletterd."

In Oost-Vlaanderen, in de gemeente Assenede, zijn verschillende ongevallen gebeurd. 

Ondanks de inspanningen van de strooidiensten gebeurden gisterenavond verschillende slippartijen in Erpe-Mere en Lede. Brandweerpost Lede moest daardoor naar de Ledezijdestraat en Veldekenswegel. Brandweerpost Aalst leverde bijstand op de E40 in Vlekkem.

Omstreeks 22 uur ging een vrouw met haar wagen uit een lichte bocht in de Ledezijdestraat tussen Smetlede en Lede. Haar wagen miste net een verlichtingspaal om uiteindelijk in de gracht te eindigen. De vrouw werd door passanten uit haar wagen geholpen en met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gevoerd. 

20 a
Koen Moreau a

Iets voor 23 uur slipte een wagen op de E40 richting Gent ter hoogte van Vlekkem. De chauffeur moest eveneens naar het ziekenhuis. Omstreeks middernacht belandde in de Veldekenswegel tussen Lede en Erondegem een wagen die richting N9 reed tegen een elektriciteitspaal. De schade was vrij aanzienlijk, maar de chauffeur bleef ongedeerd. Omdat de weg er spekglad lag, hadden brandweer en politie overigens heel wat moeite om overeind te blijven.

In de Kortrijkseheerweg in Nazareth is een vrouw rond 20.45 uur met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis na een aanrijding. De vrouw kwam ter plaatse om haar zoon bij te staan die op de spekgladde weg een aanrijding had gehad en werd dan zelf geraakt door een auto die in de bocht slipte.

Terwijl de vrouw aan de kant van de weg stond, verloor een andere chauffeur de controle over zijn wagen in dezelfde bocht. Hij kon niet meer stoppen en reed recht op de vrouw in. De politie, brandweer, ambulance en een MUG-team kwamen ter plaatse om de vrouw te verzorgen. Ze werd met ernstige verwondingen, maar buiten levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis.

20 .
Wouter Spillebeen .

In Gent heeft een chauffeur rond 16 uur de controle verloren over zijn voertuig in de Leiekaai in Gent. De wagen is net niet in het ijskoude water beland. Hij ramde door de vangrail ter hoogte van wegenwerken en kwam op zijn zij tot stilstand in de berm. De chauffeur raakte niet gewond.

20 Ongeval in de Leiekaai in Gent: de chauffeur is net niet met zijn wagen in het koude water gevallen.
Wouter Spillebeen Ongeval in de Leiekaai in Gent: de chauffeur is net niet met zijn wagen in het koude water gevallen.

Op Facebook verschenen meldingen van kleine botsingen, onder meer in Evergem. Het bleef telkens bij blikschade. Op het kruispunt van de expresweg E34 en de Stoepestraat verloor een bestuurder de controle over zijn auto, hij belandde in de gracht maar raakte niet gewond. Elders in de politiezone Assenede/Evergem reed een bestuurder tegen een duiker en belandde nog een andere in de gracht. Bij één aanrijding was er sprake van lichtgewonden.

Nog in het Meetjesland lag de expresweg N49 er gevaarlijk bij. Rond 13 uur kwam het er richting Knokke tot een botsing met drie voertuigen, er vielen weliswaar geen gewonden. In de Waterpolder in Middelburg slipte ook een vrachtwagen. Die kwam tot stilstand tegen enkele betonblokken. Ook op de voet- en fietspaden in de buurt is het opletten geblazen.

Ook de politie deelde in de brokken. Een busje van de federale slipte aan de verkeerswisselaar van Haasdonk en knalde op wegsignalisatie. Ook een Tesla moest eraan geloven. Dat gebeurde in de richting van Gent. Een bestuurder van een BMW slipte ter hoogte van Kruibeke bij een remmanoeuvre en raakte zwaargewond. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis van Sint-Niklaas.

20 Ook een busje van de politie deelde in de brokken.
PKM Ook een busje van de politie deelde in de brokken.

Nog op de E17, maar dan in de andere richting, botsten een bestelwagen en een personenwagen ter hoogte van Sint-Niklaas. Een vrachtwagenchauffeur die daardoor moest uitwijken, verloor de controle over zijn truck. De vrachtwagen slipte, ging in schaar en ramde een betonnen vangrail. Door het ongeval kon het verkeer zowel op de hoofdrijbaan als de parallelweg maar moeilijk passeren. Er vielen geen gewonden.

20 Een vrachtwagen ging in schaar en ramde de middenberm.
PKM Een vrachtwagen ging in schaar en ramde de middenberm.

Ook in Vlaams-Brabant, in de regio rond Leuven, was het spekglad. In Heverlee kwamen verschillende (jonge) fietsers ten val. Een iemand moest met een hoofdwonde worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een andere fietser (16) slipte tegen een geparkeerde wagen, de spiegel brak af. Nog in Heverlee reden op de Geldenaaksebaan een vrachtwagen en personenwagen tegen elkaar. Hier vielen geen gewonden.

Ook een 18-jarige studente uit Wilsele kwam op de spekgladde Grote Markt in Leuven met haar fiets ten val. Het meisje raakte niet meer recht. Ze werd met een ziekenwagen overgebracht naar het Heilig Hartziekenhuis. Omdat er tijdens de vaststellingen van het ongeval nog enkele fietsers tegen de grond gingen, werd de Grote Markt een tijd afgesloten tot de strooidiensten hun werk hadden gedaan.

Ook drie waterlekken in de regio Leuven: in de Andreas Vesaliusstraat moest de watergroep ter plaatse komen na een lek aan een nieuwe wateraansluiting ter hoogte van het zorgcentrum. Ook in de Dekenstraat ontstond ter hoogte van het Van Den Heuvel-instituut een waterlek. Het water spoot op de stoep naar boven tot zo’n meter hoog. De watertoevoer werd afgesloten. Gevolg: een echte ijsspiegel. Stad en universiteit moesten er zout strooien. 

Ook in de Maria-Theresiastraat was er een waterlek in een woning: het water liep er de straat op en bevroor onmiddellijk. Er werd zout gestrooid om het voetpad weer begaanbaar te maken.

Toch vooral veel valpartijen in de regio: een 52-jarige vrouw uit Glabbeek kwam in de Bondgenotenlaan ter hoogte van de Van Benedenstraat ten val. De dame raakte niet meer recht. Ze werd met een ziekenwagen overgebracht naar het UZ Gasthuisberg. Op het Lijnloperspad in Wilsele ter hoogte van de Duitse brug kwam een dame ten val met haar fiets. Een 63-jarige vrouw uit Bierbeek kwam tijdens het zout strooien voor de bank in de Vital Decosterstraat ten val. Ook zij moest met een ziekenwagen afgevoerd worden, net als een 77-jarige vrouw uit Kessel-Lo: zij viel in Diestsestraat. Ook een 80-jarige vrouw uit Leuven moest naar het ziekenhuis, net als een 48-jarige vrouw uit Lubbeek die op de hoek van de Locomotievenstraat en Smidsestraat in Kessel-Lo ten val kwam met haar fiets. De vrouw viel op schouder en hoofd. Ze werd met een ziekenwagen overgebracht naar het Heilig Hartziekenhuis.

20
PKM
20 In de Roeselarestraat tussen Ieper en Langemark belandden twee voertuigen in de gracht.
LSI In de Roeselarestraat tussen Ieper en Langemark belandden twee voertuigen in de gracht.
20 Enkele auto's gingen aan het slippen op de E17 ter hoogte van Zwevegem in de richting van Frankrijk.
AHK Enkele auto's gingen aan het slippen op de E17 ter hoogte van Zwevegem in de richting van Frankrijk.
20 Een slippartij op de E17 ter hoogte van Zwevegem richting Frankrijk.
AHK Een slippartij op de E17 ter hoogte van Zwevegem richting Frankrijk.
20 In de Stationsstraat in Moen (Zwevegem) slipte een terreinwagen tegen een gevel van een huis.
LSI In de Stationsstraat in Moen (Zwevegem) slipte een terreinwagen tegen een gevel van een huis.
20 De nieuwe A11-snelweg, afgesloten voor alle verkeer.
MMB De nieuwe A11-snelweg, afgesloten voor alle verkeer.

In Kontich, in de provincie Antwerpen, is een trekpaard van 15 jaar oud uitgeschoven. Het dier geraakte moeilijk terug recht. Met de nodige hulp van de brandweer van Kontich en Mechelen heeft men het paard terug op zijn poten gekregen. Het trekpaard staat terug veilig in zijn stal. 

20
Marc De Roeck
20
Marc De Roeck
20
Marc De Roeck

67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Spekglad, een grote of kleine auto maakt niet uit, zelfs met een snelheid van 10 km kan je alle kanten opglijden. Dus waarom gaan al die lui dan toch nog de weg op? In plaats van te wachten tot het dooit. De werkgever? Of je werk? Als je in de sloot of kettingbotsing beland ben je verder van huis. De baas moet het maar begrijpen en ben je ondernemer, dan neem je gewoon geen risico, nu is de schade gigantisch met al die ongelukken en gewonden.

  • Dick van Aggelen

    Tip: bind metalen schuursponsjes onder de schoenen.

Lees meer