UNKNOWN

Helft Belgen weet niet dat hemofilie bijna alleen mannen treft

Ondanks het feit dat vrouwen enkel in uitzonderlijke gevallen de erfelijke ziekte hemofilie krijgen, denkt één Belg op de twee dat de ziekte iedereen treft. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische Hemofilievereniging (AHVH) ter gelegenheid van de Werelddag Hemofilie op 17 april. De ziekte wordt gekenmerkt door bloedstollingsstoornissen.

Vrouwen zijn drager
Het hemofiliegen bevindt zich op het X-chromosoon. Mannen beschikken slechts over een X-chromosoon. Indien dit drager is van het gen, dan zal de man hemofiliepatiënt zijn. Vrouwen beschikken over twee X-chromosonen. Als een van de twee chromosonen drager is van het gen, dan kan het andere chromosoon dit defect compenseren. De vrouw is dus drager van het hemofiliegen, maar geen patiënt.

Erfelijk

Een Belg op de twee weet dat het om een erfelijke ziekte gaat, maar meer dan 20 procent van onze landgenoten gelooft dat de ziekte via het bloed wordt overgedragen. "Zowat 1 op de 2 Belgen brengt de ziekte in verband met niet te stoppen bloedingen. Amper 13 procent associeert de ziekte met inwendige bloedingen, terwijl deze net het gevaarlijkste zijn", aldus Jo Eerens, directeur van de Belgische Hemofilievereniging. Bij een persoon met hemofilie stolt het bloed niet normaal. Het vloeit niet overvloediger, noch sneller dan normaal.

Meer dan drie Belgen op de tien weten niet hoe de ziekte behandeld wordt. De preventieve en curatieve behandelingen evolueren echter steeds verder met mooie vooruitzichten voor de komende jaren, zo luidt het bij AHVH.

Om misvattingen over de ziekte te bestrijden, heeft de vereniging de website www.mijnhemofilie.be gelanceerd. (belga/ep)

Lees meer