Hells Angel krijgt 30 jaar cel voor drievoudige doodslag

De 40-jarige Genkse Hells Angel Ali Ipekci is vanmiddag in het Tongerse hof van assisen voor drievoudige doodslag veroordeeld tot 30 jaar opsluiting, de maximumstraf. Hij bracht Outlaws full member Freddy Put (52), hangaround Jef Banken (58) en hun vriend Michael Gerekens (28) op 20 mei 2011 om het leven in Maasmechelen. Nadien dumpte hij de drie lichamen in het kanaal Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp (Maasmechelen). Het hof en de jury namen geen verzachtende omstandigheden in rekening, waardoor Ipekci de maximumstraf kreeg.

"Ali Ipekci heeft op drieste wijze het leven ontnomen van Put, Banken en Gerekens. Hij heeft geen respect gehad voor de fysieke integriteit en de lichamen van de drie slachtoffers. De feiten kunnen niet los gezien worden van het motorclubgebeuren waarin Ipekci zich ingewerkt en opgewerkt heeft. Ipekci heeft een gevaarlijke ingesteldheid getoond. Een eerder opgelegde gevangenisstraf heeft hem niet tot inkeer gebracht. Verzachtende omstandigheden worden niet aangenomen", zo klonk het vrijdag bij de voorlezing van het arrest over de straf.

Voorzitter Marc Sterkens richtte zich uiteindelijk ook tot de veroordeelde Ipekci zelf. "Er wacht u een lange straf. Schep moed en werk aan uzelf. Ik moet ook iets zeggen over de uitvoering van de straf. U gaat onderworpen worden aan de regeling van de strafuitvoeringsrechtbank", aldus voorzitter Sterkens.

Met de uitspraak is het doek gevallen over een van de meest geruchtmakende assisenprocessen in Limburg, want twee rivaliserende motorclubs, namelijk Hells Angels en Outlaws, waren de afgelopen vier weken niet weg te denken in Tongeren.

De feiten speelden zich in Maasmechelen af op 20 mei 2011, tijdens de openingsreceptie van de bandencentrale Burnout. Outlaws full member Put, hangaround Banken en hun maat Gerekens werden in de Citroën Berlingo van Put geëxecuteerd waarna de lichamen en het voertuig gedumpt werden in het kanaal Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp (Maasmechelen).

Het hof en de jury zagen geen verzachtende omstandigheden en veroordeelden Ipekci tot de maximumstraf. Ipekci zelf luisterde onverstoord naar de voorlezing van het arrest. Hij groette zijn twee clubgenoten van de Hells Angels, waarna Ipekci uit de assisenzaal weggeleid werd naar zijn cel.

Ik neem het Ali I. bijzonder kwalijk dat hij nog altijd niets verteld heeft. De burgerlijke partijen hebben recht op de waarheid

Federale magistrate Ester Natus

Maximumstraf

Het Openbaar Ministerie had vanochtend de maximumstraf gevorderd. "Alleen de zwaarste straf is gepast. Ik vorder een opsluiting van 30 jaar", zei de federale magistraat Ester Natus bij de bepaling van de strafmaat.

"In de feiten zit geen verzachtende omstandigheid. De feiten zijn gruwelijk en getuigen van een beangstigende en gevaarlijke ingesteldheid bij de beschuldigde. Freddy Put, Jef Banken en Michael Gerekens heeft hij geëxecuteerd. Ze hadden geen enkele schijn van kans. Ze konden niet weg, omsingeld door de Hells Angels. Ze zaten als ratten in een val. Die avond had hij een grijns op zijn gezicht. De dag erna ging hij naar het verjaardagsfeestje van zijn maat Eddy Cich. Zijn grootste bekommernis was die avond Eddy, want die was aangeslagen omdat zijn vrienden van de paraclub niet waren komen opdagen."

"Ipekci is al 40 jaar. Hij is zeker geen onbezonnen tiener. Hij is zelf vader van drie kinderen. Zijn leven is nog lang niet voorbij. Een cel van 2 op 3 is geen pretje, maar het is wel een gevolg van zijn eigen daden. Zijn leeftijd is geen verzachtende omstandigheid", aldus de federale magistraat.

Een cel van 2 op 3 is geen pretje, maar het is wel een gevolg van zijn eigen daden

Federale magistrate Ester Natus

"Weinig empathie, weinig inleven"

"Dan zijn houding in het onderzoek. Hij deed altijd beroep op zijn zwijgrecht. Pas als hij in het nauw gedreven wordt door het DNA-onderzoek bekent hij het dumpen van de lichamen. Hij werkte zelfs niet mee aan het moraliteitsonderzoek zoals het een goede Hells Angel betaamt. Ik heb ze geteld, de keren dat hij zijn verklaring kon geven. Vier effectieve verhoren en één confrontatie, en negen pogingen tot verhoor. Ik neem het hem bijzonder kwalijk dat hij nog altijd niets verteld heeft. De burgerlijke partijen hebben recht op de waarheid."

"De persoonlijkheid van Ipekci. Hij is een goede vader, een harde werker. Wat vertelde de psychiater hier? Hij gebruikt mensen. Weinig empathie, weinig inleving. Hij heeft weinig frustratietolerantie. Er is verhoogd risico op recidive", ging Natus verder.

Er is verhoogd risico op recidive

Federale magistrate Ester Natus

"Oprecht berouw en spijt zijn afwezig"

"Zijn strafregister is evenmin een verzachtende omstandigheid. Het is niet de eerste keer dat hij schuldig is bevonden aan feiten van geweld. Tot slot wil ik het hebben over oprechte spijt en berouw. Het zijn geen loze woorden, het zijn de eerste stappen op de terugweg naar de maatschappij. Hij heeft altijd ontkend. Nooit heeft hij zijn spijt betuigd. Hij weet het beter en kan het goed uitleggen. Hij doet er zijn voordeel mee, want hij kreeg zijn full colors. Het verleent hem status, ook in de gevangenis. Als hij echt spijt wilde tonen, dan was hij uit de Hells Angels gestapt. Oprecht berouw en spijt zijn afwezig", besloot de openbare aanklager.

Als hij echt spijt wilde tonen, dan was hij uit de Hells Angels gestapt

Federale magistrate Ester Natus

Stotterprobleem

In tegenstelling tot de openbare aanklager Ester Natus zag de verdediging van Hells Angel Ali Ipekci wel verzachtende omstandigheden om minder dan de maximumstraf van 30 jaar opsluiting voor de beschuldigde te vragen. Meester Jürgen Millen verwees naar zijn kinder- en jeugdjaren en naar het feit dat hij vader is van drie kinderen. 

"Als kind had hij een stotterprobleem, waardoor hij zich toch een beetje uitgesloten voelde. Verder is hij opgevoed geweest door zijn oudste zus. Een tweede omstandigheid is het feit dat hij vader is van 3 kinderen. Hij wil zijn vaderrol opnemen", aldus Millen, die nog zei dat Ipekci gisteravond laat van zijn stokje is gegaan na zijn schuldigverklaring.

Meester Kris Luyckx.
BELGA Meester Kris Luyckx.

"Initiatief van de slachtoffers"

Meester Kris Luyckx sprak over de persoonlijkheid van Ipekci. "Ipekci is niet onverbeterlijk. Hij heeft toekomstperspectief. Ik vraag u te kijken door die façade van de stoere mannen met hun vesten en lange baarden. Dan vraag ik toch rekening te houden met de omstandigheden van de feiten. Er is toch een zeker initiatief uitgegaan van de slachtoffers. Begrijp me niet verkeerd, ze hadden het niet verdiend. Als zij niet het initiatief hadden genomen, waren de feiten misschien niet gebeurd", pleitte Luyckx.

Ipekci zijn laatste woorden waren weinigzeggend. "Ik sluit me aan bij mijn raadslieden", aldus Ipekci, die vervolgens uit de assisenzaal weggeleid werd in afwachting van de uitspraak over de straf. In de assisenzaal zaten twee Hells Angels met hun full colors aan. Ipekci groette hen met de vuist op zijn hart.

Ik vraag u te kijken door die façade van de stoere mannen met hun vesten en lange baarden

Meester Kris Luyckx

Lees meer