5
Maria De La Cruz

Herdenking van Slag om Hoogstraten trekt 13.000 kijklustigen

De Antwerpse gemeente Hoogstraten heeft het voorbije weekend de Napoleontische Slag om Hoogstraten herdacht. Het absolute hoogtepunt was de reconstructie van de veldslag met bulderende kanonnen, oorverdovende explosies en woeste cavaleriecharges. Liefst 924 acteurs namen eraan deel. De herdenking lokte naar schatting 13.000 bezoekers, wat bijna het dubbele is van wat de organisatoren verwacht hadden.

De festiviteiten gingen vrijdagavond al van start met een fakkelparade door het centrum van Hoogstraten. Een 500 à 600 soldaten van Napoleon trokken met tientallen fakkels, trommelaars, doedelzakken, fluitspelers en ruiters over de Vrijheid naar het gemeentehuis, waar ze een officieel welkom kregen. Zaterdagvoormiddag werden de slachtoffers herdacht in de Sint-Clemenskerk van deelgemeente Minderhout.

Bezoekers konden vervolgens in een historische tentenkamp van liefst 15.000 vierkante meter zien hoe de soldaten oefenden, hun potje soep kookten of hun wapens en uniformen poetsten. Ze brachten doorlopend vuurdemonstraties, hielden een krijgsraad of ontvingen een medaille. Naast de bivak was er ook een historische markt ingericht met een authentieke taverne.

Het hoogtepunt van de herdenking was de reconstructie van de veldslag zelf. Met 924 infanteristen, zestien kanonnen en veertig paarden werd een tweehonderd jaar oud stukje geschiedenis weer tot leven gebracht. Op 11 januari 1814 kwam het in de Noorderkempen tot een bloedig treffen tussen het leger van de Franse keizer Napoleon I en de geallieerde troepen met Britten, Pruisen en Kozakken die oprukten naar Antwerpen. Het brandpunt van de strijd lag in Hoogstraten en Minderhout. Er vielen die dag bijna 1.500 doden. De geallieerden wonnen, maar Antwerpen bleef nog tot in mei in Franse handen.

5
Maria De La Cruz
5
Maria De La Cruz
5
Maria De La Cruz
5
Maria De La Cruz

Lees meer