Herman Van Rompuy: “De Wever ademt machteloosheid uit”

“Bart De Wever stuurt aan op paars-groen, zodat hij vanuit de Vlaamse regering een guerilla kan voeren tegen de federale regering.” Dat zegt Herman Van Rompuy (CD&V) in De Zondag. De voormalige Europese president vindt dat het gedrag van de N-VA-voorzitter vragen oproept. “Hij ademt machteloosheid uit. Ik denk dat hij de uitslag van de verkiezingen nog niet verteerd heeft.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In De Zondag heeft Van Rompuy het onder meer over de Britse verkiezingen en Europa, maar laat hij ook zijn licht schijnen over de vaderlandse politiek. Of hij zoals Wilfried Martens destijds opgetrommeld had moeten worden om de situatie te ontmijnen, daarover is Van Rompuy duidelijk. “Ik heb daar geen ambitie voor en geen zin in. Die pagina is omgedraaid.”

Of de koning dan niet Bart De Wever het veld had moeten insturen in plaats van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR)? “Daar moet de koning op antwoorden”, klinkt het eerst nog diplomatisch. “Maar ik zie wel dat Bart De Wever al dagen wild om zich heen slaat. Zijn gedrag roept vragen op, vind ik. Hij ademt machteloosheid uit. Ik denk dat hij de uitslag van de verkiezingen nog niet verteerd heeft en dat hij aanstuurt op paars-groen. Daarna kan hij vanuit de Vlaamse regering een guerrilla voeren tegen de federale regering. De andere leden van de Vlaamse regering (CD&V en Open Vld) mogen zich daar echter niet in laten meesleuren.”

Zelf wil Van Rompuy geen adviezen geven aan zijn partij om eventueel mee te stappen in een paars-groen verhaal, maar zelf heeft hij geen mooie herinneringen aan de paars-groene regering Verhofstadt I. Hij was toen oppositieleider, nadat hij in de vorige regering-Dehaene nog minister van Begroting was. “En we zijn toen geëindigd met een primair overschot van meer dan zes procent. De paars-groene regering heeft dat voor een deel opgesoupeerd. Het bindmiddel van die regering was het uitdelen van cadeautjes aan elkaar. We voelen nog steeds de gevolgen. Ik mag hopen dat dat niet opnieuw het plan wordt”, klinkt het.

Lees het volledige interview in De Zondag.

277 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Ooijen

    Chris Devlaeminck, dacht u echt dat iemand verwacht dat u iets anders zou beweren? Sommigen klappen namelijk altijd in de handjes als BDW of iemand van zijn partij zijn of haar mond open doet. Inderdaad, doorzichtig!

  • Chris Devlaeminck

    Ik heb De Wever nog geen enkele keer wild om zich heen zien slaat. Hij straalt eveneens geen machteloosheid uit. Dit is een perceptie die wordt opgedrongen door de tegenstanders van de N-VA. Doorzichtig! Deze uitspraken over BDW en de N-VA worden elders ook gedaan. Blijkbaar hebben zijn tegenstanders dit afgesproken.

Lees meer