rv

Het standpunt. Kinderen uitgewezen asielzoekers opsluiten in gesloten centra? “Wij steken ze niet in kooien”

“Mogen kinderen van uitgewezen asielzoekers mee opgesloten worden in gesloten centra?” Die vraag ligt vandaag voor in Het standpunt, de online reeks van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. De linkse oppositiepartijen zijn resoluut tegen, de (centrum-)rechtse partijen zijn voor.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gisteren nog kwam aan het licht dat de regering ‘betere geluidsisolatie’ wil aanbrengen in de woonunits van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, vlakbij de startbaan van de luchthaven van Zaventem. Daar worden sinds september vorig jaar opnieuw gezinnen zonder papieren opgesloten voor ze worden gerepatrieerd, maar de Raad van State schorste die beslissing vorige maand.

Volgens de Raad is het alleen toegelaten zeer jonge kinderen op een plek waar ze aan ernstig vliegtuiglawaai kunnen worden blootgesteld op te sluiten, als dat voor “extreem korte duur” is. Maar in Steenokkerzeel zitten gezinnen tot een maand opgesloten.

Signaal

Op de vraag of die kinderen daar überhaupt moeten zitten, antwoorden sp.a, Groen en PDVA resoluut ‘neen’. N-VA, CD&V, Open Vld en vooral Vlaams Belang zijn wel voorstanders. “Op persoonlijk vlak is dat dramatisch”, zegt Tom Van Grieken (Vlaams Belang), “maar je moet wel beseffen welk signaal je geeft (door het niet te doen, red.): als je illegaal in het land bent met minderjarige kinderen, dat je dan nooit meer uitgezet mag worden. Dat betekent de facto dat je geen enkel illegaal gezin nog het land zou kunnen uitzetten.” Een bewering waar Groen-voorzitster Meyrem Almaci en haar sp.a-collega John Crombez zich hoofdschuddend tegen verzetten. 

CD&V-voorzitter Beke zegt dat de vraag genuanceerd is. Hij noemt vrijwillige uitzetting de norm, maar “als alle middelen zijn gebruikt, dan mag het niet uitgesloten worden dat men gezinnen met kinderen naar een gesloten instelling brengt”.

Almaci hoopt dat iedereen “zonder zelfs een indeling links of rechts” het er over eens is dat kinderen niet opgesloten mogen worden. Volgens haar krijgen de opgesloten kleine kinderen, die langer dan twee weken toch worden opgesloten, zware psychologische moeilijkheden. “Volgens ons kan het op een andere manier beter, via individuele opvanginitiatieven.” 

Trump

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het met Almaci eens dat “niemand kinderen wil opsluiten”. “Maar je kan geen beleid voeren als je geen mensen kan uitwijzen.” Volgens De Wever is het gesloten centrum “een hele mooie faciliteit waar gezinnen zo kort mogelijk verblijven”, wat PVDA-voorzitter Mertens doet opmerken dat “België het land van het surrealisme is: als je het beestje een andere naam geeft, bestaat het niet meer”. “Alle internationale onderzoeken zeggen hetzelfde: kinderen lopen op die manier een trauma op, dus dat doe je niet.”

De gemoederen lopen enigszins op wanneer Mertens de vergelijking maakt met Trump. "We hebben gezien tot wat dat leidt, en ik begrijp dat sommige politici dat hier heel graag dat zouden toepassen.” “We steken geen kinderen in kooien, we zijn ver van Trump hoor”, reageert De Wever gepikeerd. 

Herbekijk ook de vorige afleveringen van Het standpunt:

Moet het onderwijs zorgen dat iedereen kan volgen? “De lat lager leggen om iedereen erover te krijgen, is een verkeerde keuze”

De werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? “Mensen die 35 jaar hebben gewerkt nu naar het OCMW sturen, daar verzet ik me keihard tegen”

83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Devlaeminck

    Ik kom uit een groot gezin. Onze ouders 'sloten' ons in de zomer op in een kolonie. Leuk is anders maar we hebben er geen trauma's aan overgehouden. Het gaat er om hoe zo'n gesloten centra er uit ziet. Ze hebben er alle comfort. Het is geen gevangenis en zeker geen kerker waar ze op water en brood moeten overleven. Als men uitgewezen asielzoekers niet in gesloten centra's vasthoudt dan verdwijnen ze in de illegaliteit. sp.a, Groen en PDVA redeneren onrealistisch. En niet alleen op dit punt.

  • gunther scheers

    De kinderen lopen een trauma op omdat zij koppige ouders hebben die aan alle eerdere uitwijzingen hun laars lappen, niet doordat ze een paar weken opgesloten worden in een luxe woning met speeltuin. Is proberen als Belg om aan iedere wet je voeten te vegen, je komt niet ver.

Lees meer