De clash tussen beide lijsttrekkers was hevig.
ATV De clash tussen beide lijsttrekkers was hevig.

Hevig debat tussen De Wever en Somers over campagne met gesluierde lerares: “U moet opletten met de samenleving tegen elkaar op te zetten”

Een debat tussen Bart De Wever en Bart Somers in ‘Wakker op Zondag’ op ATV vanmorgen ging er bijzonder verhit aan toe. De lijsttrekkers van N-VA en Open Vld kwamen stevig in aanvaring toen ze het hadden over neutraliteit in het openbare ambt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de uitzending ging Bart De Wever dieper in op neutraliteit van de overheid en het onderwijs. Hij vond het naar eigen zeggen vreemd dat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten enerzijds een hoofddoek ‘een vrouwonvriendelijk symbool’ noemt dat zij ‘nooit zal verdedigen’, maar dat anderzijds de running mate van Bart Somers lijkt op te komen met een heel ander programma. 

“Zij komt met dit beeld”, sprak De Wever, terwijl hij een campagnebeeld van een gesluierde lerares in de klas in de lucht stak. Onderdeel van de campagne van Sihame El Kaouakibi, tweede plaats op de Vlaamse lijst van Open Vld in Antwerpen na de Mechelse burgemeester Bart Somers. “Zij zegt: ‘alles moet blijkbaar kunnen’, zelfs lichaamsbedekkende sluiers”, aldus de N-VA-voorzitter. “De kiezer mag nu toch wel eens weten; wat is het nu voor de Vld? Neutraliteit, ja of nee?”

“Karikatuur”

Somers reageerde erg gepikeerd. “Nu zijn we tot de kern van ons fundamenteel meningsverschil”, repliceerde hij. “Dat is dus de karikatuur die men er altijd van maakt. Men gaat op zoek naar symbolen om de samenleving te verdelen. (...) Op die manier bent u de hele tijd mensen aan het herleiden tot delen van gemeenschappen en gemeenschappen tegen elkaar op aan het zetten, de samenleving aan het polariseren. Ik denk dat we daarvan weg moeten. (...) Iemand gewoon herleiden tot een moslim, dat is het discours dat mij kwaad maakt. Mensen altijd in hokjes duwen.”

Leer nu toch eens positief werk te proberen maken van een samenleving waar mensen elkaar als medeburgers zien

Bart Somers

De Wever pikte de kritiek niet. “Nu zegt u veel, maar kan u ook eens antwoorden op mijn vraag? Is het voor Open Vld neutraliteit in het openbare ambt, ja of nee?” Somers: “Het standpunt van onze partij kent u, mijnheer De Wever. Dat beslissen de lokale besturen zelf. In Mechelen hebben wij geen probleem met een hoofddoek achter het loket. U beslist dat in Antwerpen, ik beslis dat in Mechelen.” De Wever bleef het campagnebeeld bovenhalen en zette zijn plaat niet af. Integendeel. “Kan dit voor u? Kan dit voor u?”, herhaalde hij telkens. 

Somers, opnieuw duidelijk geïrriteerd: “Leer nu toch eens positief werk te proberen maken van een samenleving waar mensen elkaar als medeburgers zien!” Waarop De Wever: “Kan dit voor u? Kan dit voor u?”

Dít zet de samenleving tegen mekaar op, mijnheer Somers

Bart De Wever

Verdeeldheid

De Open Vld-lijsttrekker haalde daarop nog zwaarder uit. “Ge moet opletten dat ge van uw stad geen verdeelde stad maakt, want een verdeelde stad, mijnheer De Wever, is op termijn een onveilige stad.” “Kan dit voor u?”, herhaalde De Wever. En dan kwam toch de verlossing. “Voor mij kan dit niet”, sprak Somers. “Dankuwel”, klonk het opgelucht bij de N-VA’er. 

“Maar u moet opletten met de samenleving tegen elkaar op te zetten”, fulmineerde Somers opnieuw. “Want op termijn creëert u daar een onveilige samenleving mee.” “Dit - verwijzend naar het beeld in zijn handen - zet de samenleving tegen mekaar op, mijnheer Somers. Dít”, besloot De Wever.

127 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Verschaeren

    Godsdienst , elke , zou niet op school gegeven mogen worden ook elk vertoon ervan in een openbaar ambt moet verboden worden . Somers is een soort antichrist om niet te verwijzen naar waar hij het zo graag over heeft en daar is maar 1 straf voor ! .

  • gina duribreux

    sommers is buitzoeker die al veel keer verander is van kleur hij draaie met de wind zijn motto is eigen zak eerst en zo heren horen niet thuis in de politiek p

Lees meer