Hikmet Emre wordt naar de rechtbank geleid.
Foto Borgerhoff Hikmet Emre wordt naar de rechtbank geleid.

Hikmet Emre krijgt levenslang voor moord op weduwe

Het Tongerse hof van assisen heeft na een tweetal uren beraadslagen de 40-jarige Hikmet Emre, een Turk zonder papieren, veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de roofmoord op de 64-jarige weduwe Wies Donders in Eisden-Dorp (Maasmechelen). Hij bracht haar op 16 september 2014 om het leven in haar woning in de Elegaststraat. Daarna nam hij vier bankkaarten mee. Met eentje ervan wist hij 250 euro af te halen.

Emre had een schuld van 1.200 euro openstaan bij zijn huisbaas. Die dreigde Emre en zijn moeder uit huis te zetten als de 1.200 euro herstellingskosten voor een elektriciteitsinstallatie niet betaald zouden worden. Omwille van de acute geldnood trok Emre naar het huis van de weduwe, waar hij haar strottenhoofd verbrijzelde door op haar lichaam te stampen.

"De feiten zijn uitermate zwaarwichtig en geven blijk van een totaal gebrek aan normbesef. De feiten zijn gepleegd met een niets ontziend geweld op een totaal weerloze dame. Hij besliste over haar dood. Hij toonde niet de minste respect voor de integriteit van het slachtoffer. Hij werd gedreven door zijn drang naar gemakkelijk en snel geldgewin. In de feiten zijn geen verzachtende omstandigheden te weerhouden. Hij kende geen gemakkelijke jeugd door zijn agressieve vader. Hij bevond zich ook in een kwetsbare positie gezien zijn illegale verblijfstoestand, maar ook dat is geen verzachtende omstandigheid", klonk het vrijdag bij de uitspraak over de strafmaat.

Voorzitter Jo Daenen richtte zich ook de veroordeelde Emre. "U hebt een eerlijk proces gekregen. U heeft een van de zwaarste misdrijven gepleegd en u heeft de zwaarste straf gekregen. Voor Wies Donders heeft u de deur dicht gedaan. Ondanks de zwaarste straf is voor u de deur nog niet volledig dicht. Over 12,5 jaar kan u een verzoek indienen tot voorlopig invrijheidstelling met het oog op verwijdering van het grondgebied. U kan nog iets van uw leven maken. Die kans heeft Wies Donders niet meer gekregen", aldus voorzitter Daenen.

Na het verdict vielen de vier zonen van het slachtoffer elkaar emotioneel in de armen.

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • A A

    Dik vediend

Lees meer