Varkens met hittestress, uit de video van Animal Rights.
Animal Rights Varkens met hittestress, uit de video van Animal Rights.

Hittestress bij varkens: Animal Rights maakt schokkende beelden in West-Vlaams varkensbedrijf

Animal Rights heeft vrijdag beelden vrijgegeven die donderdag werden gefilmd in een West-Vlaams varkensbedrijf. Op de beelden is te zien hoe varkens liggen te puffen bij een temperatuur van bijna 34 graden. Een varkentje probeert in een drinkbak te klimmen om verkoeling te zoeken. 

De varkens liggen op de grond te hijgen en omdat ze vaak heel dicht op elkaar gepakt zitten, gaan ze door de stress regelmatig met elkaar in de clinch.

"Varkens zijn zeer gevoelig voor deze temperaturen en lijden ernstig onder de huidige hittegolf. De beelden zijn een illustratie van het trieste lot van de zes miljoen varkens die opgesloten zitten in de stallen van de Vlaamse vleesfabrieken. We zouden het onze hond niet aandoen, en varkens zijn minstens zo intelligent en gevoelig", verduidelijkt campagnecoördinator Benoît Van den Broek.

Lees hieronder verder

Dubbele moraal

Animal Rights wijst erop dat volgens het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) vleesvarkens al hittestress kunnen ervaren als de temperatuur in de stal hoger wordt dan 18 graden. De varkens die selectief gefokt worden voor vleesproductie, zijn, meer nog dan hun soortgenoten in het wild, zeer gevoelig voor verhoogde omgevingstemperaturen. De dieren kunnen niet actief zweten en ook het warmteverlies door hijgen is beperkt. 

Bij verhoogde temperaturen gaan varkens in de stal meer op de vloer liggen om op die manier hun lichaamswarmte kwijt te geraken. Naarmate de temperatuur oploopt stijgt ook hun ademhalingsfrequentie.

De dierenrechtenorganisatie hekelt de dubbele moraal: terwijl in de samenleving een terechte bekommernis leeft voor huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten in geparkeerde wagens, worden miljoenen landbouwdieren die lijden in veel te warme en krappe stallen, vergeten. "Waarom is men wel bezorgd om huisdieren, maar niet om landbouwdieren, die evenveel kunnen lijden? ", vraagt Animal Rights zich af.

47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Vanpoucke

    Die beelden zijn gefilmd tijdens een hittegolf op een dag die voorlopig de geschiedenis boeken ingaat als de warmste dag ooit ! In bejaardenhuizen, ziekenhuizen, woningen, appartementen, buraucomplexen, fabrieken , ... loopt de temperatuur binnen op tot 30 graden en meer. Wat willen zij dan ? Dat er in een varkensstal een aangename temperatuur van 20 graden wordt gecreëerd ? En dan janken over de ecologische voetafdruk van vleesproductie ! Sommigen zijn toch echt het noorden kwijt !!

  • Bert Vanpoucke

    Ik vraag me af hoeveel personen die hier nu moord en brand schreeuwen eigenlijk iets afweten van varkens en veeteelt. Of al ooit eens met varkens gewerkt hebben. Extremisme moet op termijn sowieso het onderspit delven, zoals al zo vaak bewezen in het verleden. Het "veggie" gedachtengoed letterlijk opdringen aan de rest van de wereld en alles wat er niet in past aan de schandpaal nagelen is middeleeuws en zal op termijn zijn effect en geloofwaardigheid verliezen.

Lees meer