3 Marc Van Ranst trok met VTM NIEUWS naar de winkel en legt uit hoe je het risico op besmetting kan beperken.
VTM Marc Van Ranst trok met VTM NIEUWS naar de winkel en legt uit hoe je het risico op besmetting kan beperken.

Hoe ga je veilig winkelen in coronatijden? Marc Van Ranst legt uit hoe je kans op besmetting beperkt

De supermarkt is een van de weinige plekken die u in tijden van lockdown mag bezoeken. Maar hoe kunt u zich daar beschermen tegen het coronavirus? En hoe veilig zijn de alternatieven: afhaalmaaltijden en leveringen aan huis? VTM NIEUWS trok met viroloog Marc Van Ranst naar de supermarkt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hoe groot is het risico in winkels?

Het coronavirus verspreidt zich als een besmette persoon kleine druppeltjes in de lucht hoest. Ademt u deze druppeltjes in, of raakt u een oppervlak aan waarop ze beland zijn en komen ze vervolgens op uw gezicht terecht, dan kunt u mogelijk besmet raken. Winkelen in een drukke supermarkt houdt dus een risico in. 

Dat is de reden waarom supermarkten nog slechts een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnenlaten. Sommige ketens verplichten hun klanten bovendien een winkelkarretje te nemen: zo is de sociale afstand van anderhalve meter gegarandeerd.

Omdat mensen in supermarkten vaak producten aanraken, opnemen en verplaatsen, neemt u best nog enkele extra maatregelen in acht om besmetting via uw winkelwaren te voorkomen:

• Was uw handen grondig met zeep en water voor én na het winkelen.

• Behandel elk oppervlak alsof het mogelijk besmet is: raak zo weinig mogelijk aan, en voorkom dat u met uw handen uw gezicht aanraakt tijdens het winkelen.

• Maak gebruik van contactloos betalen.

3 Aanschuiven aan de Delhaize, nu het aantal klanten in de winkel beperkt wordt.
Thomas Sweertvaegher Aanschuiven aan de Delhaize, nu het aantal klanten in de winkel beperkt wordt.

Wat met uw aankoopwaren?

Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus doorgegeven wordt via voeding, en de ingrediënten koken of bakken doodt het virus. Maar verpakkingen zijn mogelijk wel aangeraakt door anderen. Hoewel voedselbedrijven stellen dat de verpakkingen geen gekend risico met zich meedragen, kunt u enkele voorzorgsmaatregelen toepassen:

• Was niet verpakte verse producten grondig onder stromend water, en laat ze daarna drogen.

• Laat verpakte goederen 72 uur staan alvorens ze te gebruiken, of maak de verpakking schoon met water en zeep of verdund bleekmiddel.

3 Supermarkten moeten hun coronamaatregelen in de winkel duidelijk maken aan de klanten. Het is verplicht 1,5 meter afstand te houden.
Photo News Supermarkten moeten hun coronamaatregelen in de winkel duidelijk maken aan de klanten. Het is verplicht 1,5 meter afstand te houden.

Hoe veilig zijn leveringen aan huis?

Omdat u met minder mensen in contact komt, houdt een levering aan huis doorgaans minder risico in dan een bezoek aan de supermarkt. Een mogelijke besmetting kan enkel van de verpakking komen, of van de bezorger.

De meeste thuisleverdiensten houden hier rekening mee en hebben contactloze leveringen ingevoerd. Dat betekent dat de bezorger uw bestelling op de grond neerzet, aanbelt en vervolgens enkele stappen naar achteren zet. Uw handtekening zetten voor ontvangst, is niet meer nodig.

Voor de zekerheid kunt u met een briefje op de deur duidelijk maken dat u uw levering graag contactloos ontvangt.

En als u een maaltijd afhaalt?

Omdat ze geen klanten meer kunnen ontvangen, zijn veel restaurants tijdens de lockdown met afhaalmaaltijden gestart. Restaurantkeukens hanteren doorgaans een strikte hygiëne, dus is de kans om hier besmet te raken eerder beperkt. Het risico schuilt echter vooral in de aanwezigheid van andere klanten. Afstand houden is hier dus weer de boodschap.

Het risico op besmetting via de verpakking kan vermeden worden door de inhoud - met een vork of lepel, niet met uw handen - in een schoon bord te scheppen en vervolgens de verpakking weg te gooien en uw handen grondig te wassen.

111 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • magda de munck

    Als je er nog maar aan denkt dat je niet aan je gezicht mag komen, krijg je al overal in je gezicht jeuk.

  • Janique Van den hoecke

    Maar klanten hebben ook niet altijd respect voor de verkoopsters. Hun handschoenen smijten ze op de grond en papiertjes waar ze hun caddies of handen aan afkuisen" smijt het er maar bij". De verkoopsters rapen het wel op voor jullie

Lees meer