Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.

Hoge Gezondheidsraad wil weg van hokjesdenken in de psychiatrie

De psychiatrie en bij uitbreiding de geestelijke gezondheidszorg zijn te zeer gefocust op het huidige diagnosekader. Daarom wil de Hoge Gezondheidsraad ruimer gaan dan de internationale classificatiesystemen en bijvoorbeeld ook naar andere factoren zoals problemen in het leven kijken. "Een persoon is meer dan een diagnose.”

De mens moet centraal staan in de geestelijke gezondheidszorg, stelt het adviesorgaan in een nieuw rapport. Grosso modo pleit de Hoge Gezondheidsraad dat er minder in vakjes gedacht wordt en de patiënt meer centraal staat. "We pleiten ervoor dat diagnoses geen labels zijn, die ervoor zorgen dat een persoon te veel samenvalt met een diagnose", legt psychiater en psychoanalyticus Marc Calmeyn uit, een van de auteurs van het rapport. Uitspraken als 'hij doet druk want hij heeft ADHD' of 'je bent schizofreen dus je moet je hele leven antipsychotica nemen' zijn hier een voorbeeld van.

"Een diagnose moet een werkhypothese zijn, die men voorzichtig moet gebruiken", vervolgt Calmeyn. De psychiater of andere geestelijke gezondheidswerker moet daarbij dan een ruimer kader hanteren, dat alle aspecten van de patiënt in rekening brengt. "Enkel 'DSM' werkt te beperkend want het verwijst te veel naar biologische factoren. Een mens is meer dan zijn hormonen." DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het veelgebruikte handboek van de Amerikaanse psychiatrievereniging dat 347 psychische stoornissen onderscheidt.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om te werken met bredere categorieën van stoornissen, in plaats van sterk afgelijnde stoornissen. Klachten worden ook te vaak vanuit een pathologie benaderd en geproblematiseerd. Een diagnose moet voor het adviesorgaan stapsgewijs ingezet worden. Professionele hulp moet mogelijk zijn, zonder voorafgaande formele diagnose.

De auteurs hopen met het rapport een maatschappelijke discussie op gang te brengen en tot nadenken aan te zetten, niet alleen bij de gezondheidswerkers. De adviezen van de Hoge Gezondheidsraad worden onder meer naar het kabinet van de minister gestuurd.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Nijsten

    DSM denken heeft tenminste één jong leven vernield. Als je niet voldoet aan DSM criteria en de gestandaardiseerde “ behandelingen” eerder averechts werken is de oplossing van de GGZ: hij/zij durft/gaat zijn probleem niet aan. De intensiteit van de DSM terreur wordt dan opgevoerd als antwoord: de vicieuze neerwaart gerichte cirkel is bereikt. Existentiële crisis en het beschouwen van suïcide als enige nog effectieve hulp zijn het resultaat. Narcisme en de tunnelvisies in de GGZ woekeren door.

  • pascal devillé

    Eindelijk.Zeer goed uitgangspunt.

Lees meer