Beeld ter illustratie.
BELGA Beeld ter illustratie.

Hogescholen creëren even geen nieuwe opleidingen meer

De hoge­scholen starten voorlopig geen nieuwe studierichtingen meer om tegemoet te komen aan de Vlaamse eis voor een minder versplin­terd opleidingsaanbod. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De hogescholen hebben in de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) beslist om volgend academiejaar geen nieuwe opleidingen toe te laten. Alleen voor nautische- en kunstopleidingen en nieuwe ­graduaatsopleidingen wordt indien nodig een uitzondering gemaakt.

De komende maanden wordt bekeken hoe ze het aanbod beter op elkaar kunnen afstemmen, met andere woorden: rationa­liseren. "We starten met een oefening om het opleidingsaanbod van de ­hogescholen doelmatiger en effectiever aan te bieden", zegt Eric Ver­meylen, secretaris-generaal van de Vlhora.

Cruciaal is daarbij de vraag hoe in de toekomst nieuwe opleidingen worden toegekend. De hogescholen moeten in principe samen een advies indienen over nieuwe opleidingen. Daar loopt het nu mis, zegt Joris Hindryckx, algemeen directeur van hogeschool Vives. 

Niet alle hogescholen zijn het eens met de beslissing. Machteld Verbruggen van Thomas More is ronduit tegen het moratorium op nieuwe opleidingen, omdat hogescholen volgens haar dan niet flexibel kunnen inspelen op vragen vanuit de arbeidsmarkt.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marko Decandt

    Persoonlijk denk ik dat hogeschool opleidingen eigenlijk niet veel meer voorstellen. Als ik zo rond mij kijk, zie ik weinig verschil in intelligentie tussen mensen zonder als met hogeschool diploma. Misschien wordt het tijd om een niveau boven universiteit uit te vinden? Want ik heb de indruk dat wie vroeger hogeschool maar net aankon, nu zonder probleem universiteit aankan.

  • Hans Torbeyns

    Een betere afkorting van de raad zou ‘VlaHoRa’ zijn, dit kan je ten minste uitspreken.

Lees meer