Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA)
Photo News Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA)

Homans wil komende 5 jaar geen enkele moskee erkennen

Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) afhangt, wordt er de komende 5 jaar geen enkele moskee meer erkend in Vlaanderen. "Eerst een paar jaar bewijzen dat je alle regels naleeft."

Dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deze legislatuur geen moskeeën meer zou erkennen, was al ongeveer duidelijk. Maar het zou nog veel langer kunnen duren. Volgens Homans zijn de huidige erkenningsvoorwaarden voorbijgestreefd. Op basis van een onderzoek van de KU Leuven schuift ze nu enkele nieuwe criteria naar voren, waaronder een proefperiode van 5 jaar voor gebedshuizen die een erkenning aanvragen. 

Vijf jaar lang zullen zij aan een reeks nieuwe voorwaarden moeten voldoen vooraleer ze ook maar 1 euro overheidssteun krijgen. Bijvoorbeeld rond de giften die de gebedshuizen ontvangen uit het buitenland. Ook de 57 geloofsgemeenschappen van wie er momenteel een aanvraag hangende is, zullen die periode moeten doorlopen. Als Homans groen licht krijgt voor die nieuwe criteria, zal er de komende 5 jaar geen enkele lokale geloofsgemeenschap meer erkend worden. "Maar dat geldt evengoed voor protestantse en orthodoxe geloofsgemeenschappen.”

De kans dat de nieuwe erkenningscriteria nog voor de verkiezingen goedgekeurd raken, is weliswaar zeer klein. Als de Vlaamse regering het al eens zou geraken, komen de nieuwe regels wellicht niet meer tijdig door het parlement.

“Proefperiode van 5 jaar veel te lang”

De Moslimexecutieve heeft al schriftelijk en mondeling zijn bezwaren overgemaakt. “Een proefperiode van 5 jaar om een erkenning te kunnen krijgen als gebedshuis, is veel te lang”, zegt voorzitter Mehmet Ustün.  Hij zegt ook dat er nog geen duidelijkheid is over de criteria die gehanteerd zullen worden tijdens de periode van vijf jaar.

En er is nog een probleem. Volgens Ustün zou een gebedshuis dat na vijf jaar geen erkenning krijgt, er ook geen nieuwe kunnen vragen. “Stel dat een of twee mensen van een gebedshuis een fout begaan en die moskee, kerk of synagoge daardoor geen erkenning krijgt. Daarna heeft ze geen recht meer om een nieuwe aan te vragen. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Dat is een straf voor de hele gemeenschap, terwijl wij vinden dat een erkenning een belangrijke acceptatie is. De gemeenschap voelt zich er aanvaard door. Dat is heel goed voor onze samenleving.”

“Als het decreet definitief is, zullen we zien wat er in staat en op welke manier we nog kunnen reageren”, zegt Ustün nog. “Momenteel hebben we immers alleen nog maar het rapport.”

“Verkiezingsstunt”

Oppositiepartij Vlaams Belang doet de plannen van Homans af als een “verkiezingsstunt die niet hardgemaakt zal worden”. “Homans zou beter doen wat ze nu al perfect kan: de subsidiestroom die nu al naar (erkende, red.) moskeeën vloeit droogleggen. Onder Homans vloeide er een recordbedrag van 4,6 miljoen euro naar moskeeën”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Jansens.

Ook coalitiepartner Open Vld is niet overtuigd van het idee. “Wat we vooral nodig hebben is een verfijning van de criteria voor de erkenning”, reageert Mercedes Van Volcem. “De financiële stromen moeten duidelijk zijn en imams moeten inburgeringslessen volgen.”

Ward Kennes van CD&V heeft “begrip voor het concept van een proefperiode”, zegt hij aan Knack. “Laat me duidelijk zijn: er moet een einde komen aan de buitenlandse financiering. Wahabistische en salafistische strekkingen willen we hier niet”, klinkt het. “Maar wat ik niet evident vind, is dat we tijdens die periode niet álle regels zouden toepassen. Terwijl je tijdens die proeftermijn alle aspecten uit de echte wereld zou moeten meenemen, dus ook de financiering.”

Homans wil naast de proefperiode ook financiering van lokale geloofsgemeenschappen vanuit Ankara (of Saoedi-Arabië) tegengaan. De lange arm van Erdogan moet aan banden worden gelegd. Lees er alles over in onze pluszone, exclusief voor abonnees. 

120 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Biesen

    Tot na de verkiezingen, dan is dit weeral vergeten.

  • Gino Denil

    Geen staatssteun belet niet dat er toch moskeeën bij komen. Erdogan en de Saoedi's zullen die wel financieren. Als ze die geldstromen kon afblokken dat zou tenminste een prestatie zijn.

Lees meer