Marieke met haar hulphond Zenn.
Photo News Marieke met haar hulphond Zenn.

Honden van Marieke Vervoort verhuizen naar begeleidster en familie: “Ze waren een droomkoppel”

Zenn en Mazzel, heten ze. Nadat ze jarenlang de trouwe viervoeters waren van Marieke ‘Wielemie’ Vervoort (40) blijven ze na haar dood alleen achter. Alhoewel: Marieke had voor een oplossing gezorgd. Mazzel verhuist naar haar vaste begeleidster, familie van Marieke vangt Zenn op.

Marieke had twee viervoeters, hulphonden Zenn en Mazzel. Beiden hielpen haar bij dagdagelijkse taken. “Marieke kreeg Zenn in 2008 cadeau - hij was toen vier maanden oud”, vertelt Gerrit Martens, voorzitter van Canisha vzw, de school die de hond van Marieke dus pas achteraf opleidde tot assistentiehond. “Al is dat eigenlijk geen gangbare praktijk. Normaal is het omgekeerd, maar Marieke en Zenn waren een echt droomkoppel.” Goed een jaar later, in 2009, werd Zenn officieel Mariekes hulphond. “Toen ze Zenn kreeg, was ze er nog niet zo slecht aan toe”, vervolgt Gerrit.

Sinds begin dit jaar is de hond, 11 jaar oud, met pensioen. “Ze kreeg wat last aan de heupen waardoor ze niet alle taken goed kon uitvoeren”, zegt Gerrit. “Marieke stelde me voor dat ze een nieuwe pup zou kopen - Mazzel - om die zelf op te leiden tot hulphond.” De wet voor assistentiehonden is streng, want een hulpbehoevende heeft slechts recht op één erkende hond. “Mazzel is dus volgens de letter van de wet geen assistentiehond, maar daar had Marieke geen problemen mee.”

De laatste maanden voor haar dood had Gerrit vaak contact met de atlete. “Ik sprak met haar over wat er met de honden zou gebeuren als ze er niet meer was. En ik gaf haar toen een aantal adviezen. Zonder mijn mening op te dringen, want ik was ervan overtuigd dat Marieke perfect wist wat ze wilde voor Zenn en Mazzel. Ze zou er altijd voor gezorgd hebben dat ze een nieuwe, goede thuis hadden.” 

De familie van Marieke laat weten dat Mazzel verhuist naar haar begeleidster, de vrouw die Wielemie jarenlang geholpen heeft en al af en toe op haar hond lette - als in een soort co-ouderschap. Zenn blijft bij de ouders van Marieke.

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • FRANK ANCKAERT

    MOOIE daad van Marieke

  • Ronny Brisson

    Super vrouw, respect voor wat je allemaal gedaan hebt, en dan nog de manier waarop, gewoon prachtig

Lees meer