2 Jo Vandeurzen, Eric Van Rompuy, Pieter De Crem en Sonja Claes kondigden alle vier al aan dat ze hun uittredingsvergoeding zouden opnemen.
Belga/Photo News Jo Vandeurzen, Eric Van Rompuy, Pieter De Crem en Sonja Claes kondigden alle vier al aan dat ze hun uittredingsvergoeding zouden opnemen.

Hoogste uittredingsvergoedingen voor politici van West-Europa massaal verworpen door lezers

Herman De Croo (Open Vld) verkiest pensioen boven uittredingsvergoeding

Na Jo Vandeurzen en Eric Van Rompuy kondigde al de derde CD&V’er, federaal staatssecretaris Pieter De Crem, gisterenmorgen aan dat hij na de verkiezingen van volgend jaar zijn uittredingsvergoeding zal opnemen. De Crem heeft recht op 390.000 euro. Een exorbitant bedrag, vindt de grote meerderheid van onze lezers. Al meer dan 125.000 HLN.be-lezers vulden onze poll in. Liefst 77 procent vindt het systeem van de gulle uittredingsvergoedingen onterecht. In Terzake kondigde Herman De Croo, het langst zittende parlementslid van het land, gisterenavond aan dat hij zijn uittredingsvergoeding niet zal opnemen als hij stopt met politiek. Hij krijgt uiteraard wel een parlementair pensioen.

Gisterennamiddag werd De Crem gevolgd door CD&V-parlementslid Sonja Claes, die volgend jaar eveneens stopt. Zij krijgt 180.000 euro bruto. “Ik ga die opnemen. Ik heb geen schroom om dat te zeggen”, aldus Claes. Met Claes staat de teller ondertussen al op vier CD&V’ers, goed voor bijna anderhalf miljoen euro aan vergoedingen.

“Ik ben nooit in de politiek gegaan voor het geld”, rechtvaardigde ook De Crem zich. “Ik ben ambtenaar geweest, en loontrekkende, en ik heb al mijn bijdragen betaald. Ik heb me op alle vlakken volledig ingeschreven in de logica van parlementslid. Ik heb gezien dat er een regeling is, en ik zal daarvan gebruik maken.”

Hetzelfde geluid viel te horen bij Van Rompuy, die volgens Terzake recht heeft op 477.000 euro. “Ik heb in alle mogelijke parlementen gezeten, ben minister geweest en heb me 36 jaar ingezet. Ik hoop dat men bij mijn afscheid dan niet begint over uittredingsvergoedingen”, klonk het. 

De Croo neemt vergoeding niet op

In Terzake gaf huidig Vlaams parlementslid en ex-Kamervoorzitter Herman De Croo aan dat hij zijn uittredingsvergoeding niet zal opnemen als hij stopt met politiek. De Croo (81) is al 51 jaar parlementariër en zou als hij volgend jaar stopt 376.000 euro zou krijgen, of vier keer 94.000 euro, belast aan 50 procent. “Als ik al zolang zou leven, want die vergoeding wordt maandelijks uitbetaald. Maar ik heb vandaag beslist dat ik dat ga laten staan voor anderen.” Meteen liet De Croo trouwens verstaan dat hij na mei volgend jaar niet meer in het parlement zal zetelen. 

De Croo krijgt na zijn parlementaire loopbaan uiteraard wel een parlementair pensioen. Moest hij zijn uittredingsvergoeding opnemen, zou hij in tussentijd geen pensioen krijgen. De liberaal stelt zich daar tevreden mee. “Ik ben 81 jaar. Het zou voor mij een soort schoonheidsvlek op mijn politiek gelaat zijn mocht ik zeggen: ik ga die enkele honderdduizenden euro’s meenemen.”

2 Herman De Croo.
Photonews Herman De Croo.

Peumans heropent debat

Maar kun je het politici verwijten dat ze gebruik maken van het systeem waar ze recht op hebben? Professor Arbeidseconomie Stijn Baert zei in onze krant al dat hij het systeem schandalig vindt, maar dat de kritiek op Vandeurzen misplaatst is omdat hij gewoon neemt waar hij recht op heeft. Baert pleitte er wel voor voor om uittredende politici in plaats van zo’n vergoeding recht te geven op een werkloosheidsuitkering, iets waar ook Groen wel heil in ziet. 

Het systeem van de uittredingsvergoedingen werd in 2014 al verstrengd: politici kunnen nu tot maximaal 24 maanden loon opstrijken als ze opstappen. Maar de verworven rechten van voor 2014 blijven wel verworven. Vlaams parlementslid Jan Peumans (N-VA) zegt gisteren het systeem te willen herbekijken. “Maar het is wel geen ‘nine to five’-job”, voegt hij er wel aan toe.

Uittredingsvergoedingen hoogste van West-Europa

De uittredingsregeling voor Belgische politici is gunstiger dan die van collega-politici in de andere West-Europese landen, blijkt uit een vergelijking die De Tijd vandaag maakt.

Parlementsleden die al lang in het parlement zetelen, kunnen in ons land tot 4 jaar loon - of 467.000 euro bruto - als uittredingsvergoeding krijgen. Voor wie pas na 2014 in het Vlaams Parlement of de Kamer werd verkozen, is dat maximaal twee jaar loon of 234.000 euro bruto.

In Nederland, Frankrijk en Duitsland liggen de uittredingsvergoedingen in de lijn van de Belgische regeling van na 2014, maar worden de vergoedingen ingeperkt als de parlementsleden andere inkomsten hebben. In ons land is de uittredingsvergoeding alleen onverenigbaar met een pensioen. In het Verenigd Koninkrijk blijft de vergoeding beperkt tot zes maanden loon, in Luxemburg tot drie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

578 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ian Vandenbossche

    Uittredings vergoedingen politici de hoogste van Europa. Met onze 5 deelstaten telt België honderden parlementairen. Verrast dat werknemers de laagste pensioenen van Europa krijgen, maar gedurende hun loopbaan de hoogste belastingen en sociale bijdragen betalen?

  • Hugo Bavré

    Uittreding vergoeding voor politici grootverdieners + extra legale voordelen is pure diefstal van belastinggeld. Een pensioen zou enkel mogen toegestaan worden aan burgers die gewerkt hebben voor een laag en gemiddeld inkomen. De grootverdieners kunnen genoeg geld opzij leggen voor hun oude dag. In welke categorie dat men wil werken is een eigen keuze.

Lees meer