Matthias De Caluwe - Horeca Vlaanderen
VTM NIEUWS Matthias De Caluwe - Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen dringt aan op duidelijkheid: "Doen we niets, dan zijn meer dan 20.000 jobs weg”

Nu de Nederlandse horeca op 1 juni weer opent, stijgt ook de druk in Vlaanderen. Horeca Vlaanderen dringt voor de meer dan 60.000 horeca-ondernemers aan op duidelijkheid. "Het moet écht deze week", zegt CEO Matthias De Caluwe in De Zondag. "Doen we niets, dan zijn meer dan 20.000 jobs weg."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De volgende Nationale Veiligheidsraad is gepland voor 3 juni, maar tot dan wachten is volgens De Caluwe geen optie. "De tijd tussen een beslissing die dag en een eventuele opening vanaf 8 juni is gewoon te kort."

Eerder bleek al dat het omzetverlies voor de horeca door de lockdown tot 8 juni zowat 3,9 miljard euro bedraagt. Uit een bevraging blijkt intussen ook dat zes op de tien horeca-ondernemers vrezen dit jaar werknemers te moeten ontslaan. "Onze sector had het al moeilijk voor de coronacrisis. Zonder een pakket bijkomende steunmaatregelen zijn de gevolgen immens", zegt De Caluwe.

"Dinsdag in het parlement lichten we verscheidene scenario's toe. Het is eenvoudig: doen we niets, dan gaan er de komende twaalf maanden tussen de 20.000 en 36.000 arbeidsplaatsen verloren", waarschuwt de topman van Horeca Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen treedt bij: “Als we toeristisch Vlaanderen willen heropstarten op 8 juni is dat pas op 3 juni aankondigen veel te laat”, zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Onze toeristische sector is helemaal klaar om opnieuw op te starten, en bovendien is dat perspectief op heropening op 8 juni ook altijd geboden. We willen de komende week duidelijkheid over die datum.”

Lees ook. Van 30.000 euro naar 3.000 euro: horeca-ondernemers maken hun coronarekening (+)

Drinken mag, aan de toog hangen niet: zo wil Horeca Vlaanderen cafés en restaurants weer opstarten (+)

82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan peeters

    Horeca zit al weken te roepen op terug open te gaan. Geen enkel restaurant of taverne in mijn buurt doet geen TAKE Away, allemaal zijn ze ermee bezig. Ze kunnen enkel geen woekerprijzen vragen voor hun wijnkaart en dat pikt natuurlijk. Er zijn veel mensen in dit land die veel minder inkomen gehad hebben door de Corona maar die stil blijven en trachten de eindjes aan elkaar te knopen zonder take-away , en dan nog hun premies ocharme toch !

  • Gerry Cle

    Als iedereen op afspraak komt en de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden zie ik niet in waarom restaurants niet kunnen opengaan. Toen weken geleden de winkels opengingen konden we ook elkaar handen geven en kussen en omver niezen.

Lees meer