Gerard Vrakking/rv

Houtprijs stuikt in elkaar: massale houtkap na aantasting door vraatzuchtige kevers

Hout is momenteel een stuk goedkoper dan anders. Bomen worden massaal gekapt omdat ze geteisterd worden door de letterzetter, een kever die zich door de bomen graaft. Dat zei Jan Seynhaeve van Bosgroep de Zuiderkempen, die private boseigenaars bijstaat, in De Ochtend op Radio 1.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De parasiet viseert fijnsparren. Om de verspreiding tegen te gaan, wordt er veel gekapt. En dus is er ook veel hout te koop, met gevolgen voor de prijs. Vorige week was Seynhaeve op een openbare houtverkoop in Ravels. 

"30.000 kuub hout werd er te koop aangeboden, 75 procent daarvan is ingehouden geweest wegens te lage prijzen. De prijs ligt de helft lager dan normaal. Normaal krijgen we 30 à 35 euro per kuub, dit jaar 15 euro."

Hout van de fijnspar wordt voor veel gebruikt, onder meer in spaanplaten, paletten, meubels en papier. Voor brandhout is de fijnspar niet zo interessant omdat het snel verpulvert, aldus Seynhaeve.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lucien Mertens

    Geen onzin beste meneer Boogaerts, kijk gewoon naar de vele dode sparren in uw directe omgeving, het is wel degelijk aan het gebeuren. Die bossen hoeven, als er geen maatregelen genomen worden, zelfs niet meer gekapt te worden, ze vallen wel vanzelf om.

  • Christiaan Boogaerts

    Onzin stop met die bossen om te kappen.

Lees meer