illustratiebeeld.
EPA illustratiebeeld.

Huisartsenvereniging vraagt werkgevers geen coronatest van hun werknemers te eisen

Patiënten vragen hun huisarts steeds meer om een coronatest, terwijl zij geen symptomen vertonen, of een bloedtest voor bepaling van antistoffen. Dat gebeurt vaak op vraag van hun werkgever. Huisartsenvereniging Domus Medica vraagt de werkgevers om dit niet te eisen en de druk op het zorgpersoneel niet onnodig te verhogen.

Sinds begin mei moeten meer mensen getest worden, maar wetenschappelijke experts stellen volgens Domus Medica duidelijk dat enkel patiënten met bepaalde symptomen getest moeten worden. Ook de interministeriële conferentie van 7 mei bevestigde dat het niet de bedoeling is om testen uit te voeren op asymptomatische personen die door instellingen of bedrijven zouden worden aangevraagd in het kader van arbeidsgeneeskunde.

‘Geen meerwaarde’

"Daarnaast is de wetenschappelijke meerwaarde voor de bloedtesten voor bepaling van antistoffen nog niet aangetoond en hebben deze testen momenteel geen klinische meerwaarde", benadrukt dokter Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, donderdag.

De huisartsenvereniging vraagt aan werkgevers om geen bewijs van een coronatest te vragen van hun werknemers. "De huisartsen willen zich kunnen concentreren op patiënten die hun zorg moesten uitstellen wegens de uitvoering van het noodplan huisartsgeneeskunde en op patiënten met symptomen van Covid-19 om snel te kunnen reageren op nieuwe uitbraken van het coronavirus."

‘Enkel onnodige extra druk’

Voor asymptomatische personen is er volgens Van Giel geen enkel wetenschappelijk bewijs om een test uit te voeren. "Testen buiten de gevalsdefinitie veroorzaakt enkel onnodige extra druk op het zorgpersoneel dat nu al overbevraagd is.”

Lees ook: ‘The good’, ‘the bad’ of ‘the ugly’: welk scenario volgt een tweede coronapiek? (+)

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Boets

    Voor alle zeelui is het sowieso verplicht alvorens mogen af te reizen naar het schip. Het is ook vrij logisch want je moet er niet aan denken dat iemand Corona aan boord brengt. Niet alleen de operationele gevolgen, maar vooral het gebrek aan medische zorg wordt dan een groot probleem.

  • Alfons Schepers

    'Bazen", dit lijkt mij zowat de zwaarste inbreuk op de privacy van een werknemer..!

Lees meer