Huiszoeking bij sp.a-kopstuk Tom Meeuws: "Heb vertrouwen in het gerecht"

Huiszoeking in onderzoek mogelijk gesjoemel met facturen De Lijn

Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws zegt na de huiszoeking in zijn woning dat hij het volste vertrouwen heeft in het gerecht. "Ik ben heel tevreden dat de speurders het onderzoek snel voeren", klinkt het. De huiszoeking kaderde in het onderzoek naar gesjoemel met facturen bij De Lijn.

Eind maart werd bekend dat het parket van Antwerpen een gerechtelijk onderzoek is gestart naar mogelijk geknoei met facturen in de periode dat Meeuws directeur bij De Lijn in Antwerpen was. Meeuws zou als directeur bijvoorbeeld facturen hebben opgeknipt om de raad van bestuur te omzeilen. De huiszoeking, bij Meeuws thuis in de wijk Seefhoek, kadert in dat onderzoek. 

De huiszoeking duurde volgens onze informatie tot de middag, toen de speurders de woning van Meeuws verlieten. Meeuws zelf gaf geen commentaar en sloeg zijn deur kwaad dicht toen hij de pers opmerkte. Later gaf hij toch een kort interview, waarin hij verklaarde tevreden te zijn met de snelheid van het onderzoek en zei vertrouwen te hebben in het gerecht.

Ook het parket van Antwerpen onthoudt zich voorlopig van commentaar. Lentle Jespers, woordvoerster van het parket: "Het onderzoek loopt, meer kan ik u daar niet over vertellen."

3 Meeuws gaf na de huiszoeking geen commentaar aan de pers.
Laenen Meeuws gaf na de huiszoeking geen commentaar aan de pers.
3
Laenen

Vertrouwen

"Deze actie maakt deel uit van het gerechtelijk onderzoek", reageert ook Jinnih Beels, de lijsttrekker van sp.a Antwerpen. "Ik heb het volste vertrouwen in het gerecht." 

Meeuws staat momenteel op de tweede plaats van de socialistische lijst in 't Stad. Eerder barstte de lijst Samen, een kartel tussen Groen, sp.a en onafhankelijken, na de heisa rond Meeuws. Groen verkoos alleen verder te gaan, Jinnih Beels kondigde daarop als onafhankelijke de sp.a-lijst te zullen trekken, Meeuws verhuisde naar plaats twee.

Net vandaag stelde de sp.a een nieuw 'wit konijn' voor voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Vanmorgen raakte bekend dat ATV-journalist Karl Apers op de lijst van de socialisten zal staanMeeuws was op de persconferentie waar Apers werd voorgesteld, niet aanwezig. "Tom kon hier niet bij zijn, maar ik als lijsttrekker stel de kandidaten voor, meer hoeft u daar niet achter te zoeken", bleef Beels op de vlakte. "Ik ben vooral blij dat we Karl vandaag kunnen voorstellen en ik hoop dat dat nieuws niet overschaduwd wordt."

Is het toeval? "Wij vermoeden niets", zei Beels nog aan VTM NIEUWS. "Wij zijn bezig met het opstellen van een lijst en met politiek. Daar willen we mee vooruit."

Zelfde scenario als maand geleden

Een maand geleden, toen het nieuws naar buiten kwam dat er een onderzoek was gestart, was de dag waarop de sp.a haar lijst voorstelde. De goednieuwsshow werd toen dus ook overschaduwd door nieuws over Meeuws. "Vandaag was helemaal hetzelfde", vertelt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. "Het begon met een persconferentie waar de sp.a een nieuwe kandidaat voorstelde. Net wanneer de persconferentie begon, kregen we berichtjes dat er iets verder een huiszoeking was begonnen."

3
Laenen

219 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Victor Munster

    Als ze daar nog iets gevonden hebben, is die T.M. een idioot. Misschien kunnen we ons beter afvragen wat die onderzoeksrechter geïnspireerd heeft om na al die heissa in de pers alsnog een huiszoekingsbevel uit te schrijven. En T.M. is inderdaad een beetje een traagdenkende sukkelaar; werp geen steen naar je buurman als je zelf in een glazen huis woont.

  • marc Deglin

    de speciale woordenschat van een politici :als een politici zegt dat hij vertrouwen heeft in het gerecht ; zegt hij eigenlijk : " ik heb er een vriendje zitten die voor mij zorgt"

Lees meer