Dominique Leroy.
REUTERS Dominique Leroy.

Huiszoekingen uitgevoerd bij Proximus-topvrouw Dominique Leroy

Er zijn huiszoekingen uitgevoerd in de woning van vertrekkend Proximus-topvrouw Dominique Leroy en in haar kantoor in Brussel. Dat is aan HLN bevestigd. Eerder had het Brusselse parket al gezegd dat er “meerdere huiszoekingen” hebben plaatsvonden in een lopend onderzoek. Ook Leroy zelf bevestigt de huiszoekingen. Het gaat over de aandelen die ze op 1 augustus verkocht, zegt ze.

“Ik bevestig dat op vraag van het Brussels gerecht vandaag een huiszoeking plaatsvond in mijn woning en op mijn kantoor”, zegt Leroy. “Deze betreft dezelfde kwestie van een verkooporder van een aantal Proximus-aandelen op 25 juli 2019, uitgevoerd op 1 augustus, waaromtrent de FSMA (de beurswaakhond, red.) reeds informatie heeft opgevraagd. Die informatie wordt aan de FSMA bezorgd.”

Verder verwijst Leroy naar haar eerdere reactie op de aandelentransactie, waarvan de FSMA en nu dus ook het gerecht nagaat, of het om handel met voorkennis gaat. Ze verklaarde toen dat haar vertrek zeker niet de reden van de aandelenverkoop was.

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun beurstransacties te melden zodra het totaalbedrag in een kalenderjaar boven de 5.000 euro gaat. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar.

Koersgevoelige informatie

Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN.

Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond onder de loep genomen. Als uit het onderzoek zou blijken dat er daadwerkelijk handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een administratieve sanctie.

Leroy kondigde twee weken geleden haar vertrek aan bij telecomoperator Proximus. Aanvankelijk zou Leroy, die aan de slag gaat bij sectorgenoot KPN in Nederland, nog tot 1 december blijven. Uiteindelijk kwamen de raad van bestuur en Leroy onderling overeen dat ze al op 20 september de deur achter zich dicht zou trekken.

KPN neemt kennis van de berichtgeving

KPN “neemt kennis van de berichtgeving” over de huiszoekingen bij vertrekkend Proximus-CEO Dominique Leroy. Het is niet duidelijk of er ook bij KPN, haar toekomstige werkgever, speurders zijn geweest. “In algemene zin kunnen we zeggen dat we desgevraagd meewerken aan onderzoeken van overheidsinstanties”, is het enige wat een woordvoerster van het Nederlandse telecombedrijf nog kwijt wil.

Bekijk ook: ‘Dominique Leroy stopt volgende week al als CEO van Proximus’

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer