2 Een ambulancebroeder rusht een brancard met een patiënt erop naar een ambulance.
thinkstock Een ambulancebroeder rusht een brancard met een patiënt erop naar een ambulance.

Hulpverleners en overheidspersoneel dagelijks zes keer aangevallen

De voorbije jaren werden telkens meer dan tweeduizend geweldplegingen geregistreerd tegen politieagenten, hulpverleners en personeelsleden uit het onderwijs, de overheid of het openbaar vervoer. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). De Kamer bespreekt momenteel een voorstel om de straffen voor die gewelddaden strenger te maken.

Dat geweld tegen hulpverleners en andere “beroepen van algemeen belang” dagelijkse kost is, blijkt nu ook uit de cijfers. Vorig jaar werden er 2.364 gevallen geregistreerd, of zowat zes per dag. De jaren voordien liggen de cijfers in dezelfde lijn. Reden voor de Ambulanciersunie om deze maand een grootschalige affichecampagne te starten om de burgers hierover te sensibiliseren. 

In het nieuwe Strafwetboek dat nu in het parlement wordt besproken, worden de straffen verzwaard voor geweldplegingen op personen die een openbare functie uitoefenen. Voor gewelddaden tegen personen met een maatschappelijke functie kunnen de straffen zo oplopen tot maximum 15 jaar, afhankelijk van de zwaarte van het geweld. Lanjri pleit ervoor om niet te wachten op een nieuwe regering om deze hervorming goed te keuren.

“Aan hulpverleners kom je niet, punt. Wie dat wel doet, riskeert zware straffen. Het respect voor hulpverleners en wat zij dagelijks doen moet hersteld worden”, zegt Lanjri.

2 Nahima Lanjri.
BELGA Nahima Lanjri.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cor Dierckx

    Onder het toezicht van justitie is het in België normaal geworden dat brandweer chauffeurs van De Lijn treinbegeleiders en hulpverleners een pak slaag krijgen om dan nog niet te spreken over politie die met stenen dranghekkens enz. worden bekogeld. Maar owee als er zich eentje verzet die mag het direct komen uitleggen en moet oppassen dat hij zijn job niet kwijt is.

  • Tamzin Andersen

    Dit moet direct worden goedgekeurd, want het loopt werkelijk de spuigaten uit. Alweer een uit de hand gelopen gevolg van het ziekelijke gepamper dat al tientallen jaren bezig is in opvoeding, justitie, enz.

Lees meer