2 Ilse Uyttersprot op een foto met Jurgen Demesmaeker. Hij wordt verdacht van moord.
RV Ilse Uyttersprot op een foto met Jurgen Demesmaeker. Hij wordt verdacht van moord.

Ilse Uyttersprot werd in bed vermoord: nog altijd onduidelijkheid over motief dader

Oud-burgemeester en schepen Ilse Uyttersprot (53) uit Aalst zou in bed vermoord zijn. Dinsdagochtend bracht de Aalsterse vastgoedmakelaar Jurgen Demesmaeker (49) haar in zijn flat om het leven met een hamer. Over zijn motief is nog altijd onduidelijk. Voorlopig blijft hij in de cel op verdenking van moord. Dat heeft de onderzoeksrechter in Dendermonde beslist. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Demesmaeker  gaf zichzelf dinsdagochtend rond 8 uur aan bij de politie in Aalst, waarna speurders het toegetakelde lichaam van Ilse Uyttersprot aantroffen in zijn bed. “De man werd aangehouden op verdenking van moord. Er zijn aanwijzingen dat het om doodslag met voorbedachten rade gaat - moord, dus”, aldus het parket. 

Hamer

Zijn advocaten Krist’l De Paepe en Johan Van Caekenberghe zijn het daar niet mee eens. “Hier speelt geen voorbedachtheid. Voor ons is dit geen passionele moord, maar passionele doodslag. Onze cliënt werd wakker, nam een hamer uit een gereedschapskoffer in de kamer ernaast en sloeg haar dood. Hij besefte meteen wat hij had gedaan, deed zijn kleren aan en gaf zich aan bij de politie.”


Dat Uyttersprot en Demesmaeker - nog maar drie maanden samen - uit elkaar zouden zijn geweest, klopt niet volgens De Paepe. “Er waren spanningen, maar ze waren een koppel. Hij had minder werk door de coronacrisis en gleed af naar een depressie. Op aansturen van Ilse zijn ze vorige week nog naar een psychiater geweest, omdat hij uit die negativiteit moest. Ze wilden samen verder. Jurgen was al voorgesteld aan haar familie, maar hij wilde ook publiekelijk naar buiten komen als koppel. Ilse wilde dat nog niet. Of dat de trigger was, weet ik niet. Dat zullen het onderzoek en het psychiatrisch verslag moeten uitwijzen.”

2 Advocaten Krist'l De Paepe en Johan Van Caekenberghe.
BELGA Advocaten Krist'l De Paepe en Johan Van Caekenberghe.

Volgens onze informatie had het koppel maandagavond ruzie, maar werd die algauw “passioneel” bijgelegd, waarna de twee gingen slapen. ‘s Ochtends kreeg Demesmaeker “een kortsluiting in zijn hoofd” en pleegde hij de feiten. Volgens zijn verklaringen ging haar wekker, stond hij op en ging hij de hamer halen. “Hij heeft spijt en beseft wat hij Ilse en Aalst heeft aangedaan. Hij weet dat ook zijn leven voorbij is”, aldus meester De Paepe.

Jurgen Demesmaeker werd in 2014 tot zes maanden met uitstel veroordeeld voor stalking en het proberen te wurgen van zijn ex-vriendin, na een relatie van meer dan acht jaar. Hij werd eerder ook al veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen. Morgen beslist de raadkamer of hij langer aangehouden blijft.

Lees ook: Ex-man Uyttersprot keerde meteen terug uit vakantie: “Onze zonen zagen hun mama ’s avonds vertrekken. Ze is nooit teruggekomen” (+)

Lees meer