Beeld ter illustratie.
JVM Beeld ter illustratie.

IN KAART. Dit jaar 38 werven op snelwegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant het komende jaar 38 snelwegwerven. In totaal wordt er ruim 81 kilometer wegdek vernieuwd en komt er 20 kilometer aan nieuwe geluidsschermen. Ontdek hieronder op de kaart waar er overal gewerkt wordt dit jaar.

Heel wat Vlaamse autosnelwegen zijn aan onderhoud toe. Het Agentschap Wegen en Verkeer pakt daarom samen met Lantis en De Werkvennootschap 38 snelwegwerven aan in 2020, maakte het AWV vandaag bekend op een persconferentie.

Hinder

In totaal wordt er 81,6 kilometer wegdek vernieuwd. Daarnaast komt er 20 kilometer aan nieuwe geluidsschermen. De werven die de meeste verkeershinder zullen veroorzaken, zijn de verbreding en sanering van het viaduct in Wilsele op de E314 richting Lummen, de sanering van het viaduct van Gentbrugge op de E17, de heraanleg van de R4 tussen Melle en Merelbeke richting Zelzate en de plaatsing van geluidsschermen langs de E313 in Borgerhout. De werken van Lantis - het vroegere BAM of Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel - aan de Oosterweelverbinding op de R1 zijn al bezig, maar zullen vanaf komende zomer extra hinder veroorzaken.

“De mobiliteitsuitdagingen waar we voor staan zijn zowel maatschappelijk als economisch urgent”, zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Investeringen in het onderhoud van het wegennet zijn, samen met gerichte investeringen in de uitbouw van de capaciteit, noodzakelijk om tot een vlot en veilig verkeer te komen.” 

De minister wil de hinder zoveel mogelijk beperken door grondig te overleggen met alle betrokken partners en wegenwerken zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Ongevallen bij wegenwerken

Peeters riep ook op verkeerssignalisatie en snelheidsverlagingen op werven te respecteren. "We vergeten het vaak, maar op een werf zijn mensen aan de slag die hun leven riskeren om de verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming te verbeteren. De snelheidsverlaging aan werken is er niet voor niks: die is er voor de veiligheid van de aanwezige arbeiders en de weggebruikers."

Het aantal letselongevallen bij wegenwerken is de afgelopen jaren overigens gestegen, van 419 in 2015 tot 500 in 2018, een toename met 19 procent. In 2015 werden 59 letselongevallen geregistreerd aan wegenwerken op snelwegen en 360 op andere wegen, wat dus een totaal geeft van 419. Dat aantal steeg in 2016 tot 469, in 2017 tot 474 en in 2018 tot 500, waarvan 77 op snelwegen en 423 op andere wegen. Uit een Europese studie blijkt dat zeven op de tien bestuurders vergeet om te vertragen langs een werf, waarmee we de slechtste leerling zijn van de klas.

Snelheidscontroles

Peeters waarschuwde in dat verband dat Vlaanderen beschikt over een mobiele trajectcontrole en een mobiele flitspaal die van werf naar werf verhuist. Ook de federale wegpolitie zet in op snelheidshandhaving aan de werken. 

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Maria de swert

    En de gewestwegen zijn ook helemaal versleten !

  • Patrick Van bouwel

    Hopelijk wordt er 24/7 gewerkt

Lees meer