2 Luiks procureur des Konings Philippe Dulieu.
belga Luiks procureur des Konings Philippe Dulieu.

In Luik kan je 149 km/u rijden en wegkomen zonder boete

Bestuurders die in Luik rondrijden zonder gordel, met hun gsm spelen achter het stuur of tot 149 kilometer per uur rijden, hoeven niet voor de rechtbank te verschijnen als ze hun boete niet betalen. De plaatselijke procureur heeft zijn magistraten de opdracht gegeven om pv's met dit soort overtredingen te negeren.

Elk jaar weigeren 100.000 verkeerszondaars in de provincie Luik hun onmiddellijke inning te betalen. Normaal gesproken is het dan aan het parket om de wanbetalers voor de politierechter te slepen. Maar de Luikse procureur des Konings Philippe Dulieu wil niet dat zijn magistraten daar nog tijd in steken. "We hebben er te weinig geld en te weinig mensen voor", verklaart hij in de Sudpresse-kranten. "Die 100.000 onbetaalde pv's moeten we handmatig verwerken. Een magistraat moet ze vervolgens behandelen voor de rechtbank, waarna de chauffeur ook nog eens in cassatie kan gaan. En dat allemaal voor een snelheidsovertreding."

Eigen prioriteiten bepalen
Procureurs mógen hun prioriteiten bepalen en zelfs beslissen welke zaken hun ondergeschikten kunnen seponeren. "Maar dit geeft de indruk dat je een overtreding mag begaan en je ervan af kunt komen zonder te betalen", zegt Stef Willems van het BIVV. "Terwijl het niet dragen van de gordel, overdreven snelheid en gsm'en achter het stuur elk jaar honderden doden eisen. We begrijpen dat de parketten veel werk hebben, maar dit is écht niet het juiste signaal."

"Far West-mentaliteit"
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft het over een "compleet onverantwoorde Far West-mentaliteit". Hij heeft geen aanwijzingen dat er ook Vlaamse parketten zijn die op deze manier functioneren.

2
BELGA

Lees meer