.
Photo News .

Informateur Magnette zit samen met CD&V, maar ontkent uitnodiging N-VA

Informateur Paul Magnette (PS) heeft CDH en CD&V uitgenodigd voor een gesprek. Dat is bevestigd aan HLN. Zijn kabinet ontkent echter ook N-VA uitgenodigd te hebben, zoals VRT NWS bericht.

Informateur Paul Magnette heeft donderdag een gesprek gehad met het cdH en heeft ook CD&V uitgenodigd voor een gesprek. DéFI heeft Magnette woensdag al gezien. N-VA heeft tot nader order nog geen nieuwe uitnodiging ontvangen.

Informateur Magnette voert in principe gesprekken met tien partijen, maar hij had de voorbije dagen enkel de paars-groene partijen - socialisten, liberalen en groenen - rond de tafel gebracht. Woensdagavond nog hadden die partijen een vergadering over de begroting. N-VA, CD&V, cdH en DéFI waren daar dus niet bij betrokken, wat nog eens duidelijk maakte dat Magnette aanstuurt op een paars-groene as.

Donderdag zei cdH-fractieleider in de Kamer Cathérine Fonck dat haar partij een afspraak had met Magnette. Het cdH beschikt over vijf zetels in de Kamer en zou zo een welgekomen aanvulling zijn op de zeer krappe meerderheid van 76 zetels van paars-groen. DéFI, goed voor twee Kamerzetels, had woensdag al een afzonderlijk een gesprek met Magnette.

Magnette praat donderdag ook nog met CD&V, een partij die met twaalf zetels net even groot is als de Vlaamse liberalen van Open Vld, waar op zijn zachtst gezegd nog niet iedereen overtuigd is van de paars-groene piste.

N-VA is voorlopig - als enige van de tien betrokken partijen - niet uitgenodigd voor een gesprek.

In Villa Politica (VRT) zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten dat het laatste gesprek dat Magnette had met CD&V dateert van 15 november. Verherstraeten hoopt persoonlijk dat de koning maandag, wanneer Magnette verslag uitbrengt, N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette in een “duobaan” het veld in stuurt.

108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan peeters

    Frans Cornelis, neen man, de NVA is gevlucht omdat ze wisten dat het begrotingstekort immens was, het punt van De Wever, vergeten zeker? Van overtveldt compleet gefaald. Komt er dan nog bij dat ze het vel van sjoemelende en twitterende Francken moesten redden, dàt zijn de feiten en niets anders. Het enige doel van NVA is verrotten, met de meeste stemmen heeft De Wever nog geen zin in verantwoordelijkheid, zegt genoeg zeker. Zijn doel is België kapot maken, elk normaal denkend mens ziet dat.

  • Marc Baeyens

    N-VA wordt bij de racistische partijen van Vlaanderen geklasseerd door de Fanstaligen. Vlamingen blijven marginalen in hun ogen als het om de politieke macht gaat.. De indoctrinatie op dat vlak is perfect gelukt. Maar hun verantwoordelijkheid opnemen om zich te verlossen van die vloek is een stapje te ver. Arm WalloBrux.

Lees meer