Hilde Crevits en Wouter Beke
Photo News Hilde Crevits en Wouter Beke

Interne bevraging bij CD&V toont partij in diepe crisis

De leden van de werkgroep die CD&V opgericht heeft om de partij door te lichten na de tegenvallende verkiezingsresultaten, komen allerminst tot een flatterend beeld. Dat blijkt uit voorlopige documenten die De Standaard kon inkijken. In een reactie zeggen de “twaalf apostelen” te betreuren dat de werkdocumenten uitlekten. “De roep naar meer betrokkenheid en vertrouwen staat in schril contrast met het uitbrengen van een samenraapsel van een deel van de ontvangen opmerkingen”, luidt het.

De documenten waarover geschreven wordt, zijn volgens de krant “een ruwe verzameling van reacties en aanbevelingen die de twaalfkoppige werkgroep ontving”. Het lek zou bedoeld zijn om de partij een ‘sense of urgency’ bij te brengen en te vermijden dat het eindrapport van de interne werkgroep wordt afgezwakt.

De evaluatiewerkgroep bestaat uit twaalf CD&V’ers: Vincent Van Peteghem, Robrecht Bothuyne, Bart Dochy, Nathalie Muylle, Nawal Farih, Raf Terwingen, Peter Van Rompuy, Els Van Hoof, Jef Van den Bergh, Griet Smaers, Cindy Franssen en Joris Poschet.

“Mismatch” en “gebrek aan respect”

De werkgroep bevroeg partijtoppers, parlementsleden, burgemeesters en militanten. De kritiek die uit die eerste reacties en aanbevelingen spreekt, is niet mals. Van de partijtop worden enkel campagneboegbeeld Hilde Crevits en voorzitter Wouter Beke wat gespaard. Anderen als Joke Schauvliege, Kris Peeters en Pieter De Crem zijn "te weinig begeesterend" en te vaak "een mismatch" in hun rol in de regering. Ook de manier waarop de partij de lijstvorming heeft aangepakt, staat onder vuur. Niet transparant genoeg, te weinig vernieuwend, klinkt het.

De parlementsleden waren dan weer "onvoldoende zichtbaar" tijdens de campagne. Terwijl sommigen hun dossiers goed beheersten, staken anderen nauwelijks een vinger uit. Op hun beurt klagen de parlementsleden over "een gebrek aan respect".

Ook het partijhoofdkwartier kreeg een veeg uit de pan. De besluitvorming gebeurt in achterkamers en er is sprake van een "vrijblijvende werksfeer van 10 tot 16 uur", klinkt het.

“Slechts deel van alle reacties”

Dat de documenten gelekt werden, betreuren de twaalf leden van de werkgroep. “We hebben (...) de voorbije maanden reeds veel personen, binnen en buiten de partij, gesproken en bevraagd. We doen dit in de grootste openheid en vertrouwen en in alle vrijheid om ten gronde te kunnen werken”, luidt het.

De negatieve commentaren vormen volgens de werkgroep maar “een deel” van de ontvangen opmerkingen. Ze contrasteren bovendien fel met “de roep naar meer betrokkenheid en vertrouwen”.

In de loop van de maand september worden de analyse en de aanbevelingen van de werkgroep verwacht. Die laatste zullen bedoeld zijn “om onze partij naar de toekomst toe te versterken”. Tot dan werkt de werkgroep “in alle discretie verder”. Verdere verklaringen zullen dan ook niet afgelegd worden. 

115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rik Duyvejonck

    Enkele tijd geleden preekte ene Yves dat we nog meer inspanningen zullen moeten leveren om alles in orde te krijgen In belgie. Nu denk dat deze de weg kwijt is vraag het maar aan de arcopar spaarders. En die 5 min politieke moed. Hij is ook blijven steken in de 20 ste eeuw!

  • Robert VAN LAERE

    Deze partij zorgde er via de wet op landbouwgrond een boer mij 50 jaar wettelijk kon afpersen en bestelen. Dank CVP later nog slechter CD&V . De C was voor hen zeker niet van toepassing !

Lees meer