Onder meer het administratief stadhuis in Kortrijk is getroffen. (Archieffoto)
Henk Deleu Onder meer het administratief stadhuis in Kortrijk is getroffen. (Archieffoto)

Internetproblemen bij 1 op de 3 Vlaamse steden en gemeenten

Een op de drie Vlaamse steden en gemeenten kende vandaag internetproblemen, waardoor de dienstverlening niet kan gegarandeerd worden. Oorzaak is een technisch probleem bij de provider Belnet, zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). In de regio’s Brugge en Hasselt werd een tijdelijke oplossing gevonden. 

Belnet voorziet de steden, gemeenten, hogescholen en universiteiten van internet, maar deze voormiddag is er iets misgelopen. De provider meldt dat het niet om hacking gaat, maar om een technisch probleem tijdens een upgrade. De precieze oorzaak is op dit moment nog niet bekend.

"Tussen de 90 en 100 lokale overheden ervaren problemen met het netwerk”, bevestigt Nathalie Debast van VVSG. “Dat zijn dus ongeveer één op de drie Vlaamse steden en gemeenten.”

De problemen situeren zich vooral in Limburg, delen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en het midden van West-Vlaanderen. 
Het gaat om de gebieden die vroeger onder het Infrax-netwerk vielen. Stadsdiensten kunnen door de internetproblemen hun dienstverlening niet garanderen. Mensen kunnen wel ter plaatse terecht aan loketten en ze zijn ook telefonisch bereikbaar. 

Ook de scholen Howest, Vives en Kulak ervaren problemen, net als Fluvius.

“Tijdelijke oplossing houdt risico’s in”

De problemen in de regio’s Brugge en Hasselt werden intussen opgelost, meldt de provider. “We vonden een tijdelijke oplossing. Die zullen we nu ook in andere regio’s implementeren”, zegt een woordvoerder van Belnet. Ondertussen werkt het bedrijf aan een definitieve oplossing. “Wanneer die komt, is niet duidelijk. We willen zo snel mogelijk alles oplossen want een tijdelijke oplossing houdt risico’s in. Er kunnen dus nog problemen volgen.” 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • patrick morel

    SSSt, het werk van hackers.

  • DIRK RASSCHAERT

    Ze zeggen toch wat ze willen zeker ? Wordt een update niet eerst zorgvuldig getest ?

Lees meer