De kandidaat-voorzitters bij CD&V: (vlnr) Katrien Partyka, Sammy Mahdi, Walter De Donder, Christophe Vermeulen, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen.
BELGA De kandidaat-voorzitters bij CD&V: (vlnr) Katrien Partyka, Sammy Mahdi, Walter De Donder, Christophe Vermeulen, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen.

Is de nieuwe CD&V-voorzitter bekend of komt er een tweede ronde?

De leden van CD&V kunnen nog tot vanavond 20 uur kiezen wie hun nieuwe partijvoorzitter wordt. Morgen worden de stemmen geteld. De kans is groot dat geen van de zeven kandidaten de vereiste vijftig procent van de stemmen haalt. In dat geval nemen de twee best geplaatste kandidaten het tegen elkaar op in een tweede ronde, waarvan de resultaten op 6 december worden bekendgemaakt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zeven kandidaten hebben zich gemeld om CD&V-voorzitter te worden. Vlaams parlementslid en burgemeester van De Pinte Vincent Van Peteghem (39), Vlaams parlementslid en burgemeester van Tienen Katrien Partyka (46), burgemeester van Maasmechelen en ex-Kamerlid Raf Terwingen (47), jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (31) uit Vilvoorde, acteur en burgemeester van Affligem Walter De Donder (58), burgemeester van Damme en havenbaas van Zeebrugge Joachim Coens (53) en gewezen jongerenvoorzitter Christophe Vermeulen (38) uit Gent.

De 44.150 stemgerechtigde leden van CD&V konden de voorbije weken per brief of online hun stem uitbrengen. Deze namiddag had de helft van hen dat al gedaan. Morgenochtend worden alle stemmen nagekeken en geteld. Morgenmiddag maakt de partij de resultaten bekend. 

De nieuwe CD&V-voorzitter wacht de taak om de Vlaamse christendemocraten opnieuw te doen aanknopen met verkiezingswinst. Op 26 mei boekte CD&V zijn slechtste resultaat ooit (15,4 procent voor het Vlaams Parlement). Verschillende kandidaten geven aan dat ze van een duidelijkere of meer offensieve communicatie een speerpunt willen maken. Anderen leggen de nadruk op meer inspraak vanuit de basis of op een andere relatie met middenveldorganisaties. 

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Vanormelingen

    Als de donder voorzitter 50 procent haalt zal acw blijven sjoemelen tot terwingen het wordt

  • Marc Gabriels

    De laatste kans voor de tseven , anders is het over en uit en hopelijk definitief , gemist zullen ze zeker niet worden , de mossel noch vis partij !!!!!!!

Lees meer