Is deze app de toekomst van anticonceptie?

De Zweedse natuurkundige, Elina Berglund Scherwitzl, was het beu om elke dag de pil te nemen. Ze ontwierp een app die ervoor zorgt dat jij gemakkelijk te weten kan komen op welke dag je zwanger kan worden.

Het enige dat je nodig hebt, is een gevoelige thermometer en de app. Die laat je aan de hand van je lichaamstemperatuur weten of je op die dag veilig kunt vrijen of niet. De techniek wordt al jaren gebruikt, maar nu bestaat er voor het eerst een app die gebruikmaakt van een uniek algoritme. Wanneer je de app elke dag gebruikt, zal hij niet alleen waarschuwen voor een eisprong maar ook zeggen wanneer je ovuleert. Aan de hand van 'groene' en 'rode' dagen weet je wanneer je best een condoom gebruikt. 

De app is betrouwbaar, maar je moet je wel aan enkele regels houden, zo vertelt gynaecoloog dr. Steven Meyers aan VTM Nieuws: "Het meest betrouwbare is als je steeds dezelfde thermometer gebruikt". Maar het resultaat hangt volgens hem ook af van op welke dag je het gebruikt. Ben je de avond ervoor uit geweest of ben je ziek? Dan kan het wel eens zijn dat de app ernaast zit.

Zelf proberen? De Natural Cycles-app kan je downloaden op Android en Apple en kost 65 euro.

Lees meer