Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Jambon en Francken zien pre-electorale spelletjes CD&V-burgemeesters in kritiek op aanpak transmigranten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet electorale motieven achter de kritiek van verschillende burgemeesters van CD&V op zijn aanpak van de transmigranten op de snelwegparkings. Hij benadrukt dat er nog politie-acties zullen volgen en dat parking na parking zal worden beveiligd. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet vreemde manoeuvres in de kritiek van de burgemeesters.

Jambon reageerde in De ochtend op Radio 1 op de beslissing van de burgemeester van Jabbeke, Daniël Vanhessche (CD&V), om de snelwegparking langs de E40 de komende maanden 's nachts gesloten te houden, ondanks overleg op het kabinet van de minister. Ook CD&V-burgemeester Dirk Claes (Rotselaar) liet gisteren kritiek noteren op minister Jambon, over steun van de federale politie, maar ook op Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de beveiligingswerken op de parkings.

De federale minister noemde het vandaag "een beetje raar dat burgemeesters die misschien jarenlang weinig hebben gedaan aan het fenomeen op hun grondgebied, nu in een pre-electorale periode weet ik veel welke maatregel nemen". Het valt volgens de minister op dat in de communicatie van de burgemeesters, vooral CD&V'ers, steevast wordt verwezen naar ministers Jambon en Weyts en naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, alledrie van N-VA.

Het is een beetje raar dat burgemeesters die misschien jarenlang weinig hebben gedaan aan het fenomeen op hun grondgebied, nu in een pre-electorale periode weet ik veel welke maatregel nemen

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken

Kort door de bocht

Hij verwijt sommige burgemeesters bijvoorbeeld dingen te zeggen die onjuist zijn. "Waar het nodig is, komt de federale politie in steun van de lokale politie om acties te voeren", luidde het. Hij benadrukte dat de acties nog zullen worden opgevoerd, maar dat ze ook geregeld verplaatsen. Ook onderstreept Jambon dat Weyts budget heeft uitgetrokken voor de beveiliging van de parkings, via bijvoorbeeld hekken en camera's. "Parking na parking wordt aangepakt", verzekert Jambon.

Na de actie van afgelopen nacht in Kruibeke zullen de opgepakte transmigranten in kaart worden gebracht - hun identiteit wordt nagegaan, hun gsm uitgelezen - om zo op zoek te gaan naar de mensensmokkelaars die "grof geld verdienen aan die smokkelaars". Jambon, die de actie bijwoonde, merkte naar eigen zeggen geen frustratie bij de politiemensen. "Zij begrijpen goed waarover het gaat", luidde het.

Ook Jambons partijgenoot Theo Francken reageerde in De ochtend op de kritiek. "Het is toch enigszins opmerkelijk dat zes weken voor de verkiezingen burgemeesters plots problemen hebben met voorstellen die van N-VA komen", klonk het.

"Niet constructief"

Op Twitter mengt CD&V-vicepremier Kris Peeters zich in het debat. Hij noemt het "niet constructief" van Jambon om de kritiek van de burgemeesters af te doen als een electoraal spel. "Beter samenzitten en oplossingen zoeken voor reële lokale bekommernissen", schrijft Peeters.

In een reactie ontkent burgemeester Vanhessche dat er kieskoorts meespeelt bij zijn beslissing. "De druppel die de emmer deed overlopen, was het schietincident op de parking. Als er vuurwapens worden gebruikt, dan is dat een brug te ver", motiveert hij de sluiting. Hij noemt de kritiek van Jambon ook kort door de bocht. "Het gaat om federale bevoegdheid."

De druppel die de emmer deed overlopen, was het schietincident op de parking. Als er vuurwapens worden gebruikt, dan is dat een brug te ver

Daniël Vanhessche, burgemeester Jabbeke

61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dominique castelein

    zowel de oppositie als de coalitie"partners"voeren oorlog tegen de NVA,wat moeten ze bang zijn,neem het VB erbij en ze lopen allemaal weg naar wallonie

  • Kai Van Nieuwenhove

    ocharme, de Calimero's die constant zelf zo een spelletjes spelen zijn er weer...

Lees meer