Bart De Wever en Jan Jambon
BELGA Bart De Wever en Jan Jambon

Jambon geen premier en De Wever geen minister-president: dit zeiden N-VA-kopstukken voor verkiezingen

Jan Jambon (N-VA) wordt naar voren geschoven als Vlaams formateur. Hij zal nu de verdere gesprekken met CD&V en Open Vld over de Vlaamse regering leiden en wordt daarna minister-president. Die rol leek nochtans weggelegd te zijn voor partijvoorzitter Bart De Wever.

Op 19 januari 2019 kondigden de twee kopstukken in het Vlaams parlement aan naar welke postjes ze een gooi zouden doen na de verkiezingen. De Wever zou zijn rol als partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen opgeven voor het minister-presidentschap van Vlaanderen. Jambon was op zijn beurt kandidaat-premier. Nu wordt die laatste dan toch minister-president.

Federale onderhandelingen

De wissel lijkt er vooral te komen door de moeilijke onderhandelingen op federaal niveau. Bart De Wever wil daar, als partijvoorzitter, deel van blijven uitmaken. “De partij vond het niet logisch dat ik daar nu zou weglopen”, klinkt het.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • raymond van der craen

    @Fons Casteels: U heeft 100% gelijk dat de kiezers volgende keer met hun verstand moeten gaan stemmen in plaats met hun buikgevoel en we zullen uw raad opvolgen. Ik zal zeker niet stemmen op een partij die de Vlaamse zaak verraden heeft, de koopkracht van de hardwerkende Vlaming flink heeft aangetast, ons doet werken tot ons 67ste en eigen postjes het belangrijkste vindt. Je moet wel een sadomasochist zijn om nog voor de N-VA te stemmen!

  • Dirk Van Den Bossche

    BDW wordt geen minister president. Heeft hij de kiezer bedrogen? Denk het niet,doet gewoon wat andere partijen hem hebben voorgedaan. Ooit werd ene Kris Peeters minister zelfs zonder op een verkiezingslijst te hebben gestaan, rechtstreeks van bij UNizo. Dus het voorbeeld van bedrog komt van de Tseven.

Lees meer