3 Jan Jambon (N-VA) legt de eed af als burgemeester van Brasschaat.
Laenen Jan Jambon (N-VA) legt de eed af als burgemeester van Brasschaat.

Jambon legt eed af als burgemeester, nog drie burgemeesters te gaan in provincie Antwerpen

Bij provinciegouverneur Cathy Berx in Antwerpen hebben nog eens negen burgemeesters vandaag de eed afgelegd voor de legislatuur 2019-2024. Een van hen was voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA, Brasschaat). Alleen Antwerpen zelf, Borsbeek en Heist-op-den-Berg moeten nu nog een nieuwe burgemeester krijgen.

Jambon was ook de voorbije legislatuur burgemeester in Brasschaat, maar omwille van zijn ministerpost was dat louter titelvoerend. Eerst werd hij vervangen door partijgenoot Koen Verberck en toen die in de zomer van dit jaar naar de privé-sector overstapte, nam Philip Cools, eveneens N-VA, het over.

Cools zou na de nieuwe verkiezingsoverwinning van N-VA in Brasschaat waarnemend burgemeester blijven bij het begin van de nieuwe legislatuur, maar door het ontslag van Jambon als vicepremier kwam daar verandering in. N-VA sloot in Brasschaat trouwens een coalitie met Open Vld.

Al 66 burgemeesters

Ook de burgemeesters van Lint (Harry Debrabandere, N-VA), Schilde (Dirk Bauwens, N-VA), Zoersel (Liesbeth Verstreken, N-VA), Boom (Jeroen Baert, N-VA), Lier (Frank Boogaerts, N-VA), Herenthout (Stijn Raeymaekers, Eenheid-N-VA), Beerse (Bart Craane, CDE-Vlim.be) en Malle (Harry Hendrickx, DBM) legden vandaag de eed af. Dat betekent dat 66 van de 69 Antwerpse gemeenten nu hun burgemeester te pakken hebben. 

Nog drie te gaan

De stad Antwerpen ontbreekt nog, omdat de coalitie tussen N-VA, sp.a en Open Vld er nog maar net rond is, maar de voordrachtsakte voor De Wever is er wel al getekend.

In Heist-op-den-Berg zijn er volop coalitiegesprekken aan de gang tussen CD&V, N-VA, PRO Heist, Open Vld en Groen, maar is er wel al een akkoord over het burgemeesterschap van Luc Vleugels (CD&V) tijdens de eerste drie jaar.

In Borsbeek zijn N-VA en Iedereen Borsbeek tot elkaar veroordeeld omdat voorts alleen Vlaams Belang verkozenen telt, maar is er nog steeds geen akkoord bereikt.

3 De eedaflegging bij provinciegouverneur Cathy Berx in Antwerpen.
Laenen De eedaflegging bij provinciegouverneur Cathy Berx in Antwerpen.
3 De burgemeesters van Beerse, Boom, Herenthout en Lier.
Laenen De burgemeesters van Beerse, Boom, Herenthout en Lier.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Van Damme Marleen

    Er in toch weer ene zijn jaar goed...politiek maakt dus ook recht wat krom is, maar dat weten we al lang nietwaar!?

  • guido Bervoets

    Jan Jambon heeft als titelvoerend burgemeester zijn job zo goed uitgevoerd door weg te blijven uit het gemeentehuis dat hij bij de laatste verkiezingen nog meer voorkeurstemmen behaalde.

Lees meer