2 Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
PHOTO_NEWS Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Jambon: "Verdachte aanslag opgevolgd, maar niet 24 uur op 24 geschaduwd"

De dader van de mislukte aanslag op de Thalys-trein, afgelopen vrijdag, was bekend bij de veiligheidsdiensten maar werd niet de klok rond gevolgd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanmorgen gezegd in 'De ochtend' op Radio 1. "Het is onmogelijk om de honderden gekende risicopersonen allemaal even intensief in het oog te houden."

Of de dader tot een netwerk behoorde of als een lone wolf handelde, wordt nog onderzocht. Feit is dat hij bij de veiligheidsdiensten in ons land al bekend stond als verdacht persoon. Toch kon hij door de mazen van het net glippen. "De man stond bij ons bekend, maar niet als zéér gevaarlijk", zei Jambon op Radio 1. "Onze veiligheidsdiensten volgen honderden mensen, sommige zeer intensief, andere wat minder."

Volgens Jambon is het praktisch onmogelijk honderden mensen 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven te volgen. Daarom werd deze man niet continu geschaduwd, maar wel geregeld in het oog gehouden. "Om iemand 24/7 te volgen, heb je 24 veiligheidsmensen nodig. Reken maar uit als je te maken hebt met honderden jihadi's."

'Onze veiligheidsdiensten volgen honderden mensen, sommige zeer intensief, andere wat minder'

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken

Extra maatregelen

Inschatten hoe gevaarlijk iemand is en wie de klok rond in het oog gehouden moet worden, is een heel moeilijke opgave, aldus Jambon. "Mensen evolueren: sommigen worden radicaler, anderen deradicaliseren", zegt hij. "Die evolutie wordt in het oog gehouden door lokale task forces die contact houden met die mensen. Op basis daarvan worden er keuzes gemaakt. Maar die keuze heeft consequenties. Er zijn altijd mensen die net onder de lijn vallen."

De minister benadrukt dat het deradicaliseringsprogramma in onze steden zijn vruchten begint af te werpen. "Het aantal vertrekkers is in een half jaar gehalveerd. Het gaat de goede richting uit, maar zolang de laatste jihadi niet gederadicaliseerd is, zijn er maatregelen nodig."

Het dreigingsniveau wordt na de mislukte aanslag van vrijdag niet verhoogd. Wel heeft OKAP aan de regering gevraagd extra in te zetten op de internationale stations. "Er worden meer dan 50 extra mensen ingezet voor controles in internationale stations", zegt Jambon. "Daarnaast worden alle camerabeelden in alle stations, niet alleen in de internationale stations, toegankelijk voor de politie."

2 Verdachte Ayoub El Khazzani.
AFP Verdachte Ayoub El Khazzani.

Lees meer